0

„Виждам, че всички партньори, видяхте и говоренето на част от хората от БСП в последната седмица, осъзнават, че в момента да пуснем това правителство в средата на война да падне, е много безотговорно и аз не вярвам, че те това ще го направят. Другото – приема се гласуването за военно-техническа помощ, веднага възлагам на Министерството на отбраната да се свърже с Министерството на отбраната на Украйна и това, което поискаха от нас да започне – това организирането на цялата ремонтна дейност, от която имат нужда, да се случва в нашите заводи". Toва коментира в ефира на БТВ премиерът Кирил Петков.

За кризата със спрените доставка на природен газ от Русия, той посочи, че през ноември сме се отказали от 2/3 от пазарното количество на азерския газ. „Отказали сме с решение на шефа на „Булгаргаз“, въпреки че цената е 1/3 от тази на „Газпром““, обясни Петков.

„Това е за мен е един огромен въпрос. Аз си представям сега като премиер, ако някой от „Булгаргаз“ вземе такова решение, без да ме уведоми мен, бих го уволнил на следващата секунда“, заяви премиерът.

„Докато ние строим гръцката връзка, има съседна тръба само на 200 км. Неа Месемврия е точката, през която може спокойно голямо количеството да бъде преведено през нея“, увери Петков.   

Той отбеляза, че е говорил с изпълнителния директор на „Бритиш петролиум“ и се надява количествата на доставките да бъдат възстановени по рано от юни.

„Миксът, който можем да купуваме от Гърция и това, което може да купуваме от Азербайджан, ще бъде на средна стойност по-ниска от тази на „Газпром““, заяви премиерът.

Петков заяви, че военните заводи от нас работят на пълни обороти.

„И Сопот, и Казанлък в момента имат много поръчки, но реално, до гласуването в парламента ние не сме помогнали повече по някакъв начин на хората, на които искаме да помогнем", отбеляза премиерът.  

Той заяви, че президентът на Украйна Володимир Зеленски е поискал България да ремонтира тяхна военна техника по време на срещата им в Киев.

"Човекът ме помоли за нещо съвсем конкретно, не военна помощ - той каза: "Имаме нужда от ремонт на руските ни машини, които са част от нашата армия. Възможно ли е да ги изпратим до България, да се ремонтират във вашите заводи и да ни ги върнете". Това е всъщност точната дефиниция на военно-техническа помощ, обясни премиерът.

Става въпрос за ремонт на оръжие, което той вече използва, но е старо и трябва да се ремонтира, каза още премиерът. По думите му "Терем" и "Авионамс" имат специализацията да ремонтират точно такова оръжие. 

"Президентът Зеленски и украинското правителство сега получават оръжия от много страни като военна помощ – от САЩ, Германия, Франция, Полша, Чехия, получават от всякъде, и те са модерни оръжия, които им дават шанс, въпреки много по-малката армия, да отстоят позициите си. България не е с най-голямата и силна армия в света, но това, което ние имаме, което е много ценно за тях, и сме едни от малкото в региона, е възможности да поправяме руска техника. Реално повечето техни заводи са унищожени", добави Кирил Петков.

Той уточни, че формулировката на „Продължаваме промяната“ е военно-техническа помощ и добави, че военна помощ може да включва и войски, а те войски не са казвали, че ще изпращат, и това, по думите му, е абсурдно. 

Военно-техническа означава всякаква военна техника да бъде изпращана към Украйна, от която те имат нужда. В това число влиза оръжие и муниции, но въпросът е какво те искат от нас, добави Петков. 

„Продължаваме промяната“ ще гласува за общия мандат на военно-техническа помощ, което покрива всичко – оттам нататък какво ще поискат украинските ни партньори, ще гледаме да го предоставим, ако е в нашите възможности, заяви Кирил Петков.

“Няма да коментирам последните думи на президента, но тезата, че ако си мълчим и се наведем и чакаме бурята да отмине и не се включим в общата си критика към Русия, представете си за да мине по-бързо тази война, дайте да не помагаме на Украйна, да няма Буча, дайте Украйна да бъде превзета. След това Молдова потенциално, да се опре Русия на границата с Румъния и Путин да ни застане на границата и ние да се чувстваме в безопасност и спокойни. Това е безумие“ , каза още той.

„България трябва да е от правилната страна на историята, българският интерес е да не се навеждаме, да сме част от Европа и да помагаме агресорът да не напредва“, допълни премиерът.