0

Т оплинни счетоводители плъзнаха из жилищата с парно да засичат уредите за дялово разпределение в София.

От 16 април “Техем”, фирмата с най-много абонати, е започнала отчети в София в имоти, които са с визуални водомери за топла вода. Това са сгради, където няма отопление или всички разпределители/апартаментни топломери са дистанционни, обясниха от компанията за „Телеграф“. В блоковете, в които всички уреди са визуални, домакинствата трябва да осигурят достъп до дома си, за да бъдат отчетени показанията.

Инкасаторите ще отчетат дистанционно радиоуредите в сградите след общото спиране на парното на всички битови потребители в столицата. Изискванията, за да бъде изключено подаването на топлинна енергия, е средноденонощната температура да е +12 градуса в три поредни дни и дългосрочна прогноза за топло време, се очаква да бъдат изпълнени към 25 април.

На сайта на “Техем” и на повечето фирми за дялово разпределение е публикуван график за посещението на отчетниците с по две дати за всяка сграда, в които домакинствата трябва да осигурят достъп до домовете си за отчет на уредите. За клиентите на “Техем” в дните на официални празници Великден и 6 май 2022 г. ще бъдат извършвани отчети само на дистанционни уреди, без посещение в домовете.

Годишният отчет е задължителен, като ако не бъде осигурен достъп до уредите, се начислява служебен разход, който води до сериозно доплащане в изравнителната сметка.
Ако водомерът е блокирал и показанията не се четат или е с изтекла метрологична проверка, потребителят е длъжен да се свърже с топлинния счетоводител за подмяна на уреда или метрологична проверка. Ако не го направи, му се начислява разход на топла вода до 280 литра на денонощие на обитател, или около 100 кубика годишно, гласи наредбата за топлоснабдяване.
При топломер или разпределител с изтекла метрологична проверка до 30 дни трябва да се подмени уредът или да се провери дали мери точно. Ако препоръката не бъде спазена, се начислява служебна енергия.

Срокът за посещенията за годишни отчети е до 6 юни 2022 г., а за корекции на изравнителните сметки е 31 август 2022 г. Ако дори един съсед да не осигури достъп за отчет в посочените две дати и се поиска допълнителен отчет, това ще доведе до промяна на изравнителните сметки в етажната собственост.