0

С рещу Ботев Пд, Левски допусна загуба, която сама по себе си, не е срамна. Все пак да загубиш от исторически труден съперник, който и в момента е силен, е нещо нормално. С оглед на обстоятелствата обаче беше задължително „сините“, ако не непременно да спечелят, поне да не загубят този мач. Вместо това позволиха на „канарчетата“ с човек по-малко да отбележат гол и да победят. Такава загуба на точки се случи за седми път на Левски през XXI век. Толкова бяха мачовете, в които „сините“ завършиха наравно или паднаха, когато бяха с един, а веднъж дори с двама играчи повече на терена.

Ето кои бяха те: 

18.09.2005 Берое – Левски 4:4

Първо Айзък Куоки от домакините получи втори жълт картон за бурна радост в 48-ата минута, след като оформи своя хеттрик и направи резултата 3:3. В 58-ата минута съдията Цветан Георгиев изгони и Людмил Киров от Берое, когато Левски вече водеше с 4:3. В 75-ата минута за нарушение на Богомил Дяков срещу Виктор Списич бе отсъдена дузпа за Берое и Данаил Митев вкара. Така с 9 души „зелените“ изравниха и устискаха крайното 4:4. 

25.08.2013 Левски – Черно море 1:1

В 49-ата бе изгонен десният бранител на варненци Стефан Станчев, а Гари Родригес  минута по-късно вкара отсъдената за Левски дузпа. В 53-ата минута 10-те „моряци“ изравниха на „Герена“ с гол от фал на Симеон Райков.

06.04.2018 Ботев Пд – Левски 1:0

По познат сценарий от неделя Ботев победи Левски и през април 2018 г. В 41-ата минута съдията Петър Костадинов изгони Димитър Пиргов от Ботев. Въпреки това в 80-ата минута Тодор Неделев сложи топката на главата на Стивън Петков, който оформи крайното 1:0. След мача треньорът на Левски Делио Роси каза, че го е срам.

05.12.2018 Септември – Левски 2:2

За втори път през годината съдията Петър Костадинов изгони съперников играч в мач на Левски. При 2:1 за „сините“ в този двубой, игран на стадион „Васил Левски“, бе изгонен Фабиано Алвеш в 85-ата. Въпреки това в 4-ата минута на добавеното време със страхотна задна ножица Мирослав Будинов изравни. 

24.10.2020 Левски – Черно море 1:2

Един от големите позори на Левски. „Сините“ водеха с 1:0 на „Герена“. В края на първата част Георги Кабаков изгони сина на треньора на варненци – Илиан Илиев-младши. Въпреки това след почивката Матиас Курьор изравни, а след комична грешка на Ивайло Найденов, Исмаил Иса с глава изведе Васил Панайотов сам срещу Николай Михайлов, който реализира.

09.07.2022 ЦСКА 1948 – Левски 1:0

Още една нелепа загуба с човек повече, която много прилича на тази на Колежа. В края на полувремето Стефан Цонков от домакините бе изгонен, а след почивката „червените“ вкараха единствения си гол в мач. Георги Русев се разписа след асистенция на Бирсент Карагарен.

За Купата на България Левски има две унижения с човек повече. И те бяха през 2015 г. С човек по-вече „сините“ играха близо 90 минути на финала срещу Черно море в Бургас, но допуснаха обрат от 1:0 до 1:2 след продължения. В края на същата година, пак след продължения, отпаднаха с 0:3 от Литекс в Ловеч, след като от 65-ата до 120-ата минута бяха с човек повече.

Вестник "Мач Телеграф"