0

П оследното десетилетие на 20-и век беше драматичен и противоречив период в историята на Ботев Пд. В него клубът се люшкаше от едната до другата крайност. Смяната на обществено-политическата система в България на 10 ноември 1989 година оказва влияние върху функционирането на футболните клубове, включително и Ботев Пд. Опитният ръководител и бивш легендарен играч на тима – Видин Апостолов, бързо се ориентира в обстановката и привлича за спонсор италианския бизнесмен Паоло Динучи, който няколко пъти използва терена на Колежа за кацане на личния му вертолет.

Първоначално клубът е добре финансово, но поради проблемите на Динучи с властите в България, клубът изпада в криза. Така в началото на 1993 година Ботев Пд е поет от пловдивските бизнесмени Христо Данов и Христо Александров, станали популярни впоследствие като „пловдивските брокери“. Амбициите им са огромни, граничещи с мегаломанията. Клубът тъне във финансово охолство, като целта е върхът на българския футбол – титла и купа. Започват да се привличат класни футболисти от Локомотив Пд, Левски, Пирин Бл, Локомотив Сф. Сред феновете настъпва еуфория.

Отборът наистина се бори за титлата и купата, но така и не успява да ги спечели. В три поредни шампионата – 1992/93, 1993/94 и 1994/95  финишира на трето място, а в турнира за националната купа достига до два финала, но ги губи – през 1993 година от ЦСКА с 0:1 и през 1995-а от Локомотив Сф с 2:4. След близо четиригодишно управление „брокерите“ сдават управлението на група пловдивски бизнесмени в условията на дълбока политическа, социална и финансова криза в страната, което се отразява и на Ботев. Отборът е напуснат от всички легионери и започва да разчита предимно на собствени юноши и няколко клубни легенди от 80-те години като Запрян Раков, Марин Бакалов, Иван Кочев, Борис Хвойнев, както и по-опитните Петър Пенчев, Кирил Андонов, братята близнаци Гено и Иван Добревски. На два пъти – през 1997/98 и 1998/99 Ботев е на крачка от изпадането от елита, завършвайки на незадоволителното 13-о място в крайното класиране.

В периода на „брокерите“ (януари 1993-юни 1996) за първенство на страната на Колежа, Ботев изиграва 52 мача, в които постига 40 победи, 6 ремита и допуска само 6 загуби при голова разлика 126:41. Постига поредица от впечатляващи победи над най-силните отбори. Срещу ЦСКА печели три пъти поред. На 2 май 1993 година през 15 000 „жълто-черни“ фенове семейство Дерменджиеви и останалите побеждават „армейците“ с 4:2. Бащата Динко е старши треньор, а синът Цветозар е архитектът на блестящата игра на домакините, гарнирана и с едно негово попадение.
На 20 ноември 1994 година пак пред 15 000 зрители, Ботев отново побеждава ЦСКА, този път 4:3 в оспорван, нервен и драматичен мач. Той е исторически в двубоите между двата отбора с два факта. Първо – с него „канарчетата“ записват серия от 11 домакински мача без загуба от ЦСКА в периода 1985-1994. От тях 10 победи и едно реми при впечатляващата голова разлика 26-12. Второ – това е първият мач с жълто-черния екип на легендата на Левски Наско Сираков, напуснал синия клуб след скандал с президента Томас Лафчис. Любопитно е, че той е картотекиран броени часове преди мача.

Два сезона поред с минималното 1:0 Ботев побеждава на Колежа и шампиона Левски, воден от легендарния Георги Василев. Все пак най-впечатляващата победа у дома за този период е над градския съперник Локомотив. Водени от „железния“ треньор Атанас Драмов „жълто-черните“ попиляват „смърфовете“ с 5:0, повтаряйки рекордния резултат от 27 август 1988 година (тогава обаче игран на градския стадион „Девети септември“). Любопитното е, че главно действащо лице на терена е бившият играч на Локомотив Костадин Видолов – Магьосника, реализирал хеттрик.
От сезон 1994/95 Ботев окончателно се отказва да играе някои от домакинските си мачове на градския стадион, преименуван от „Девети септември“ на „Пловдив“. Последният мач там, формално като гост е срещу Спартак Пд на 27 април 1996 година. Двубоят завършва 4:2 за „канарчетата“, а нападателят Георги Цветанов става последният футболист на Ботев, вкарал гол на градския стадион.

С поемането на управлението на клуба „брокерите“ извършват две много сериозни подобрения на клубния стадион. Първо – през лятото на 1993 година напълно реконструират съблекалните под централната трибуна. Тази за отбора гост е пригодена за съдийската бригада.  За гостуващия отбор е изградена напълно нова зад североизточната трибуна с проход под нея. През пролетта на 1995 година е поставено електрическо осветление на Колежа. То е пуснато в експлоатация на 8 април 1995 в мача от първенството Ботев Пд – Етър 2:1. Автор на първия гол на мач с осветление е Костадин Видолов.

ПОДРОБНОСТИ - В "МАЧ ТЕЛЕГРАФ"