0

Л евски записа първа победа от 2 години над историческия си антагонист ЦСКА, след като изтръгна 1:0 в 164-тото издание на вечното дерби.

Гола за „сините” вкара венецуелецът с белгийски паспорт Кристиан Макун, който бе драматично точен с глава 4 минути преди края на мача от отложения 8-и кръг на Първа лига. Това бе второ попадение за 24-годишния защитник, откакто дойде на „Герена”.

Успехът пък е 57-и за Левски срещу ЦСКА и бе постигнат пред носталгична бройка зрители на националния стадион - 27 000 наелектризирани фенове създадоха атмосфера като от близкото минало, но с нов тренд в агиткаджийската хореография.

„Сините” бяха по-активни в заключителните минути, възползвайки се от очевадно плачевната физическа подготовка на съперника си, който излезе с 11 чужденци, като дори в строя беше вкаран шотландският ветеран с болезнена контузия в ребрата Лиъм Купър, на когото лутащият се в четирибуквени лозунги и клишета треньор Александър Томаш бе поверил и капитанската лента.

Алекс Колев удари греда за Левски, а пропуски направиха съотборниците му Мустафа Сангаре, Евертон Бала и Майкон. За ЦСКА  най-чистото положение изтърва норвежецът Джонатан Линдсет по-малко от четвърт час преди гола на Макун.

С 9-ата си победа от началото на кампанията Левски се изравни по точки (28) с шампиона Лудогорец в подстъпите на върха в класирането.

За ЦСКА това бе 7-о поражение в шампионата, което го оставя 3-ти отзад напред с жалките 10 точки.