0

Н аказателният съд във Версай призна капитана и голмайстор на Реал Мадрид Карим Бензема за виновен за съучастие в опит за изнудването на Матийо Валбюена по нашумелия във Франция "случай Sextape". В отсъствието му от залата той бе осъден на една година условно и глоба от 75 000 евро, максималната финансова санкция.

Условната присъда е по-голяма от очакваните десет месеца затвор.

Бензема бе признат за виновен в съучастие в опита да изнудва бившия си съотборник Матийо Валбюена със секс видео. При повторно нарушение той ще трябва да излежи едногодишната си присъда. 

Съдът на Версай смята, че разговорът, който Бензема е имал с Валбюена, в който той се е опитал да го убеди да влезе в контакт с изнудвачите, представлява „умишлена“ намеса, така че тогавашният футболист на Лион да плати, за да предотврати излъчването на видеото.

Адвокатът на Бензема обяви, че ще обжалва присъдата. "Съдът ясно посочи, че Бензема не е бил запознат с предварителните маневри. Ние сме доста удивени от това решение. Обжалването е необходимо - той ще бъде оневинен, той няма от какво да се срамува", увери той. "Той няма от какво да се срамува

С тази присъда на съда във Версай за Карим Бензема продължава казус, започнал преди повече от пет години, в който нападателят се опита чрез адвокатите си да защити невинността си. В определен период това дори му струваше отпадане от националния отбор на Дешан, който все пак реши в края на миналия сезон да го призове отново за Еврокупата и така да вдигне наказанието.

Ноел Льо Грае, президент на Френската федерация, вече предупреди преди три седмици, че решението на съдията няма да се отрази на спортната кариера на нападателя с Франция, така че Карим ще играе второто си Световно първенство в Катар. Той вече има девет гола в 11-те официални мача след завръщането му.

Защитата на Бензема настоя, че действията му са били изключително за да помогне на Валбюена, без никакви зли намерения.

Прокуратурата поиска най-ниската присъда срещу мадридския капитан - 10 месеца, в крайна сметка бяха присъдени 12, но най-тежката икономическа, с мотива, че нападателят трябва да има образцово поведение. Бензема е единственият, който не беше обвинен в изнудване и на когото тежеше само обвинението в съучастие.

За Валбюена остана утехата от присъдените му 80 000 евро плюс 1 евро за нанесени морални щети.