0

С тарши треньорът на националния отбор на България по баскетбол за мъже Росен Барчовски обяви, че подготовката за предстоящото европейско първенство ще започне в началото на август. Селекционерът съобщи, че са набелязани двама чуждестранни състезатели, за които се очаква да бъде задействана процедура за получаване на български паспорти.

„Ще се готвим първо в Панагюрище, после имаме турнир в Чехия и продължаваме в Самоков. Имаме квалификации в края на август за европейското първенство (бел.ред. - през 2025 г.)“, заяви Барчовски след прибирането на отбора от Сараево, където снощи изигра последния си двубой от квалификациите за световното първенство за мъже през 2023 година.

С поражението от Босна и Херцеговина със 73:76 българският тим не успя да се класира за втората фаза на пресявките и отпадна от надпреварата.

Росен Барчовски допълни, че има договорка с двама от лидерите – Александър Везенков и Дий Бост, да играят на Евробаскет 2022 през септември.

„Имаме договорка с Везенков да участва в подготовката и на самото европейско първенство. Същото е и с Дий Бост. Сега ще имаме разговор. Дейвид Кравиш ще бъде. Имаме предвид един гард, сега се появи още един. Смятам, че по най-бързия начин ще им подготвим документите за натурализация, но това няма да стане бързо. При всички положения Бост трябва да играе на европейското първенство, а както видяхте снощи е изключително важно да играе“, коментира селекционерът на представителния тим на България.

За резултатите в последните мачове от световните квалификации Барчовски каза: „Преживяваме ги доста тежко. Три мача поред губим така. Още в Чехия можехме да сме се класирали. Не успяхме в последните секунди по различни причини. Това е положението. След победата на Чехия в Литва нещата станаха много трудни. Но въпреки всичко искахме да победим. Не може да се срамуваме. Смятам, че трябва да се гордеем с играта, която показахме.“

„При Йордан Минчев нещата не са приятни, защото се приземи на крака на съперник. Сега отива да го снимат. Дано няма нещо тревожно. Александър Везенков и Станимир Маринов се нуждаят от почивка, но не можеха да играят. Те ще се оправят, въпрос на време. Има един месец до началото на подготовката. Тя трябва да започне на 1 август и трябва да се явяват всички“, обясни Росен Барчовски.