0

Б ританският премиер Борис Джонсън спечели вота на недоверие, иницииран от собствената му Консервативна партия, съобщава Би Би Си. 

За оставането му на премиерския пост гласуваха 211 от членовете на Торите. Против бяха 148 от общо 359 гласували. Окончателните резултати показват, че 58,8 на сто от гласувалите са подкрепили Джонсън, срещу 41,2 на сто, които му нямат доверие. 

Това означава, че недоверието в настоящия премиер е доста по-ниско от това на предшественичката му Тереза Мей, която получи продкрепа от 63 процента от Торите по време на подобен вот през 2018 година. Тя подаде оставка 6 месеца след това. 

Резултатът от тайния вот обяви сър Греъм Брейди. Председателят на "Комитет 1922" обаче заяви пред събралите се депутати: "Мога да заявя, че въпреки резултата, партията няма доверие в министър-председателя". 

Вотът се проведе след скандала "Партигейт", избухнал след като стана ясно, че членове на правителството и служители в офиса на Джонсън са организирали партита по време на COVID пандемията, когато подобни събирания бяха забранени в цялата страна. Наскоро разследване разкри, че премиерът лично е участвал в тези партита - нещо, което преди това отричаше. Това доведе до спад в рейтинга му. Джонсън се извини официално, но отказа да подаде оставка.