0

Войната в Украйна започна на тази дата точно преди година и отне живота на стотици хиляди, а милиони са бежанци. Това е и кратката хронология на събитията през 12-те месеца.

На 24 февруари 2022 г. руският президент Владимир Путин заповядва на армията от около 200 000 войници да нахлуе в Украйна. Само дни преди това той твърди, че струпването на войски е с учебни цели.  Наречената от него "специална военна операция" цели според самия него да „денацифицира“ и обезоръжи Украйна.
Войските достигат Киев, но така и не успяват да го превземат, президентът Володимир Зеленски си прави селфи в столицата, за да покаже, че не е избягал.

На 2 март руснаците превземат Херсон. Окупират съседната Запорожка област и едноименната атомна централа, най-голямата в Европа. На 16 март е атакуван и театърът в Мариупол, където са избити стотици хора, криещи се от бомбардировките. На 29 март руснаците се изтеглят от Киев.
След изтеглянето са открити стотици тела на изтезавани и убити цивилни в района на предградието Буча. Голяма част от мъртвите са изтезавани, преди да бъдат убити. 

На 9 април руска ракета убива 52-ма на гарата на град Краматорск.

На 13 април флагманът на руския черноморски флот „Москва“ е потопен след удар от две украински ракети.

На 16 май оцелелите защитници на завода „Азовстал“ се предават след тримесечна обсада. На 18 май Финландия и Швеция кандидатстват за присъединяване към НАТО след години на неутралитет. 

На 30 юни украинските войски успяват да си върнат Змийския остров. Първите системи „Хаймарс“ пристигат в Украйна.

На 22 юли е подписана Зърнената сделка между Русия и Украйна, която става възможна с посредничеството на Турция и ООН. Кораби започват да изнасят украинско зърно.

На 9 август експлозии поразяват руска военна база в Крим, както и складове за муниции.

На 20 август при бомбен атентат загива Даря Дугина, дъщеря на руския идеолог националист Александър Дугин. Москва обвинява украинците за акта.

На 6 септември започва украинската контраофанзива, като Киев успява да си върне обширни територии на изток, доскоро контролирани от руснаците. 

На 21 септември от Путин е обявена „частична мобилизация“. 300 000 са взети на военна служба, голяма част от тях насилствено. Много запасняци бягат в чужбина. Организирани са и псевдореферендуми за присъединяване на четири украински области, а на 30 септември Путин подписва указ за анексирането им.

На 8 октомври камион с експлозиви се взривява на Кримския мост. Съоръжението е повредено и се заговаря, че камионът е минал през България, преди да стигне местоназначението си.

На 9 ноември Русия се изтегля от Херсон, най-големия град, който армията на Путин е успяла да превземе.

На 5 декември украински дронове удрят руска военновъздушна база и повреждат няколко бомбардировача.

На 21 декември Зеленски отива в САЩ – това е първото му посещение в чужбина от началото на войната, среща се с Байдън и говори пред Конгреса.
2023 г.

На 1 януари украинска ракетна атака по руска казарма за мобилизирани в Макеевка убива стотици, а според руските източници 89 войници.

На 12 януари Русия превзема след тежки битки град Соледар.

На 14 януари руска ракета убива 45 човека в град Днипро.

На 20 февруари президентът на САЩ Джо Байдън изненадващо пристига в Киев в знак на подкрепа.