0

С ъединените щати възобновиха полетите на дронове за наблюдение над региона на Черно море след прехващането на американски безпилотен самолет от руски изтребител във вторник, което доведе до свалянето му, съобщиха двама американски официални представители, предаде Ройтерс, цитира БНР.

Безпилотен самолет RQ-4 Global Hawk извърши мисия в региона в петък, посочиха те, като добавиха, че това е първият подобен полет с дрон след инцидента във вторник. Представители на Пентагона многократно подчертаха тази седмица, че инцидентът няма да спре Вашингтон да изпълнява подобни мисии.

Свалянето на американски безпилотен самолет MQ-9 във вторник беше първият пряк американско-руски инцидент от началото на войната в Украйна, влошавайки и без това напрегнатите отношения между Вашингтон и Москва, тъй като и двете страни публично обмениха вина.

САЩ са променили маршрутите на полетите на дроновете Global Hawk след инцидента с безпилотния апарат Reaper, става ясно от данни на портала Flightradar24 , съобщава РИА Новости.

Тези дронове редовно излитат от база в Сицилия на разузнавателни мисии в района на Черно море. Досега те са прелитали на около 80-100 километра от Крим, този път разстоянието е било 150 километра, допълва руската агенция.

ИСТИНАТА ЛЪСНА: Пентагонът пусна кадри от падането на дрона (ВИДЕО)

НАДПРЕВАРА: Американците унищожили класифицираната информация на падналия дрон, руснаци дирят останките му, за да го проучат

СЛЕД СБЛЪСЪКА НАД ЧЕРНО МОРЕ: Напрежението между САЩ и Русия ескалира!

НАПРЕЖЕНИЕ НАД ЧЕРНО МОРЕ: Руски изтребител се сблъска с US дрон!