0

 Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че не се съмнява, че руска ракета е паднала в полското село при масираната руска атака срещу Украйна вчера. Той се позова на военните доклади на командващия украинските ВВС Микола Олешчук и главнокомандващия на ВСУ ген. Валерий Залужни.

Малко преди 5 следобед на 15 ноември експлозия избухна в района на полското село Пшевдов в Източна Полша, близо до границата с Украйна, и уби двама души. Вчера Русия извършваше масирани удари срещу различни градове в Украйна, но Москва отрече да е отговорна за инцидентаи го определи като украинска провокация. 

"Нямам съмнение, че това не беше нашата ракета или нашата ракетна атака. Няма смисъл да не им вярвам. Преминах през война с тях", каза Зеленски пред украински медии, предаде УНИАН.

Коментарите му са в противоречие на казаното от Полша и от НАТО, че експлозията е причинена от ракети, изстреляни от украинската противовъздушна отбрана. Според Варшава ракетата вероятно е изстреляна от украинската противовъздушна отбрана в отговор на руска атака. Няма доказателства, че става дума за умишлено нападение. Няма данни за готвена атака от страна на Русия срещу НАТО, съобщи генералният секретар на Пакта Йенс Столтенберг сред среща на посланиците на страните от Алианса.

Украинският президент каза още, че цяла нощ е разговарял с лидерите на други държави, но не даде подробности с уговорката, че са конфеденциални.

По думите му е трябвало досега да бъде даден достъп на Украйна до мястото на взрива. "Имаме ли право да бъдем в разследващия екип? Разбира се", заяви Зеленски. Освен това той поиска украински специалисти да бъдат включени в съвместния екип за разследване в Полша. "Украйна има право да получи налични доказателства от партньори, но все още не е получила нищо", посочи той.

Зеленски смята, че международните партньори трябва да изслушат при закрити врата данните, с които разполагат ВВС на Въоръжените сили на Украйна и посочи, че вчера руснаците са изстреляли десетки ракети в Западна Украйна.

"От 25 удара един съвпада по това време. Имаме сериозни позиции. Един удар е на наша територия и има отговор - имаме фиксация, че ударът, който съвпада по време с онзи случай, е станал в небето на нашата територия", каза Зеленски.

Той добави, че има доказателства, че в резултат на експлозията се е образувал кратер с диаметър 20 метра и дълбочина 5 метра.

"Може да е фрагмент или не... Не искам да слагам край на това. Имам собствено мнение. Вярвам, че това е руска ракета", каза Зеленски и добави, че вярва на докладите на военните.

"Украйна не е получавала предложение за преговори за мир от Русия. Те не общуват с нас", коментира още Зеленски в отговор на думите на говорителя на Кремъл Дмитрий Песков, който тази седмица заяви, че Киев не се интересува от мирни преговори.

Междувременно украинският парламент днес удължи военното положение и мобилизацията на армията с още 90 дни. Това означава, че мерките ще са в сила до 19 февруари 2023 г. Малко над 300 депутати от 450-членния украински парламент гласуваха в подкрепа на четвъртото удължаване на срока на мерките, предаде ДПА, позовавайки се на местни медии.

Военното положение дава на военните разширени права и ограничава някои граждански свободи, като например правото на демонстрации.

САЩ не са видели нищо, което да противоречи на полската предварителна оценка, че ракетата, която вчера падна на нейна територия, най-вероятно е украинска ракета за противовъздушна отбрана, предаде Ройтерс, като се позова на говорител на Съвета по национална сигурност на САЩ.

"Каквото и да бъде окончателното заключение, е ясно, че отговорността за този трагичен инцидент в крайна сметка носи Русия, която изстреля дъжд от ракети срещу Украйна, специфично прицелени срещу цивилната инфраструктура", заяви говорителят и добави, че Украйна има пълното право да се отбранява, допълва БТА.

Само България и Словакия от страните в НАТО разполагат с С-300. Полша заяви, че ракетата, паднала в Пшеводув, най-вероятно е на украинската противовъздушна отбрана от типа С-300.

С-300 е разработка на Съветския съюз от 1978 година. Според официални данни в състава на НАТО единствено България и Словакия разполагат с действащи такива комплекси, съобщи bTV.

Тези, които има страната ни, летят на височина до 24 километра и са с обсег между 75 и 90 километра.

По-съвременните такива системи имат и значително по-голям обсег - до 400 километра.