В идео на блогъра Макс Демарко е хит в интернет. Той решава да проведе експеримент - да яде само месо в продължение на 30 дни, за да провери ефекта от такава диета върху тялото. Макс привлече на макс не само приятелите си, но и много хора по света в това преживяване.
Макс вече е завършил експеримента си. Сега блогърът продължава диетата, но в по-лек формат: добавя яйца, плодове и картофи. И насърчава своите последователи да помислят за диетата си и да спрат да ядат преработени храни и захар.
Идеята да се ядат само животински продукти не е нова и се следва от много хора. Този тип диета се нарича месоядна диета - освен месо, обикновено включва яйца, риба, морски дарове и млечни продукти. Това е вид кето диета, която трябва да работи по следния начин: храната не осигурява достатъчно калории от глюкоза и други форми на захар. За да компенсира, тялото изгаря мазнини, което създава кетони - молекули, които се произвеждат в черния дроб и служат като алтернативно гориво за тялото, особено за мозъка.
На теория този тип диета може да ви помогне да отслабнете. Но има и недостатъци – именно за тях ще ви разкажем по-долу.
Очаквания
Защо хората се присъединяват към месоядното предизвикателство?
Те очакват следните ефекти:
- Ако отслабнете, мазнините ще изчезнат, а мускулите ще останат.
- Ще имате повече енергия и усещането за бодрост ще продължи по-дълго.
- Жаждата за сладко и чувството за глад ще изчезнат.
- Количеството захар в кръвта ще намалее.
Освен това привържениците на месната диета търсят и други възможни ползи в нея. Например подобрена функция на стомашно-чревния тракт и изчезване на болка и подуване на корема, намаляване на нивото на възпалителни процеси в тялото, подобряване на настроението и поява на емоционална стабилност.
Важно е обаче да се отбележи, че все още няма достатъчно научни изследвания, които да подкрепят тези ползи, така че не очаквайте да станете свръхчовек само защото сте наблегнали на мръвките.
Опасности
Какви са реалните опасности от яденето само на месо?
По време на месец на строга диета с месо организмът се сблъсква с редица проблеми. Първо поради липсата на фибри много хора изпитват запек и подуване на корема. Високата консумация на наситени мазнини може да доведе до рязко повишаване на нивото на „лошия“ холестерол, LDL, което само за няколко седмици ще повлияе на състоянието на кръвоносните съдове и ще повиши кръвното налягане. Храните с високо съдържание на протеини и мазнини се усвояват по-бавно, което може да накара някои участници в предизвикателството да се почувстват подути и неразположени.
Ако спазвате диетата за месоядни дълго време, рисковете за здравето нарастват значително. Ето какво може да се случи:
- Високи нива на холестерол. Консумирането на големи количества наситени мазнини увеличава риска от развитие на сърдечносъдови заболявания.
- Проблеми с бъбреците. Високият прием на протеин може да има отрицателни ефекти върху бъбречната функция, особено при хора, склонни към образуване на камъни.
- Подагра. Прекомерната консумация на месо повишава нивото на пикочната киселина в организма, което повишава риска от подагра.
- Остеопороза. Недостигът на важни минерали и витамини като калций и магнезий може да доведе до отслабване на костите.
Елиминирането на зеленчуци, плодове и зърнени храни от вашата диета води до липса на фибри, витамини и антиоксиданти, което може да повлияе негативно на функцията на червата и цялостното здраве на тялото.
Освен това диетата, базирана на месо, може да не е безопасна за хора с хронични сърдечни заболявания, високо кръвно налягане или метаболитни нарушения. Някои преработени меса като бекон съдържат големи количества натрий, което допълнително увеличава риска от проблеми с бъбреците и кръвното налягане.
Аматьори
Какво друго не е наред с месното предизвикателство?
Месното предизвикателство стана популярно в интернет, но повечето от поддръжниците му не са учени, а блогъри и ентусиасти без медицинско образование, тоест аматьори. Те правят грандиозни твърдения за ползите от диетата, но не предоставят доказателства, подкрепени от клинични проучвания.
Предизвикателството с месото често се популяризира чрез лични истории за успех, докато провалите или се игнорират, или се представят като „грешки на участниците“. Това създава илюзията, че диетата работи за всички и няма минуси.
Организаторите на подобни предизвикателства могат да преувеличат положителния ефект или напълно да скрият възможните рискове. Някои от тях имат търговски цели като продажба на хранителни програми, добавки или консултации.
Дажба
Колко месо наистина можете да ядете всеки ден?
Здравословната диета може да включва месо, но в разумни количества. Червеното месо е богато на желязо, цинк и витамини от група В, но консумацията на твърде много от него може да увеличи риска от рак на червата и сърдечносъдови заболявания.
Ако консумирате повече от 90 г червено или преработено месо на ден, препоръчително е да намалите това количество до 70 г.
Ето няколко примера за това какво може да се счита за една порция и това е, до което трябва да се ограничите:
- 3 тънко нарязани резена пържено месо - 90 г
- пържола - 163 г
- колбаси или бекон - 130 г
- телешка плескавица – 78 г
Замяна
Можете да намалите консумацията си, като замените червеното и преработеното месо с постни източници на протеин: риба, яйца, боб и други бобови растения. Това ще помогне за намаляване на рисковете, свързани с прекомерната консумация на наситени мазнини и натрий.
Възможно ли е да направите месно предизвикателство, без да навредите на здравето си?
Изглежда, че единственият начин да се включите в предизвикателството, без да се нараните, е да го адаптирате. Например, ако ядете месо рядко, можете да опитате да го включите в ежедневната си диета за един месец.
Дайте предпочитание на храни с ниско съдържание на мазнини като пилешко, пуешко, постно говеждо месо. Опитайте се да избягвате преработените меса – колбаси, бекон, хотдог, тъй като съдържат много сол, консерванти и наситени мазнини.
Допълнете диетата си със здравословни мазнини, за да управлявате нивата на холестерола си. Включете разнообразие от източници на ненаситени мазнини в диетата си: яйца, мазна риба, авокадо и зехтин.
Освен това внимавайте за приема на фибри. Пълното им изключване води до запек и проблеми със стомаха и червата. За да избегнете това, можете да добавите нисковъглехидратни зеленчуци към вашата диета - маруля, краставици, зеленчуци.
*Автор: Цвета Дилова