Н а 60 км. от Пловдив в подножието на южния дял на Стара планина се намира село Васил Левски. А в него на подбалканския път се намира фермата „Под Балкана“.Създадена е през 2003 г. от потомствения каракачанин Никола Кулов, който откакто се помни винаги се е занимавал с животновъдство.Бащата и дядото на Никола са потомствени овчари и някога са имали големи стада, които са били гордост не само за селото, а и за целия регион. И тъй като крушата не пада по-далеч от дървото внукът също решава да продължи фамилната традиция и да се посвети на животновъдството. Към бащините и дядовите си овце обаче той решил да прибави и още един вид домашни животни, биволите.И така се създала семейната ферма „Под Балкана“, в която наред с главата на семейството се трудят и неговата съпруга Таня, дъщерята Агора и синът Яни. Фермата на семейство Кулови съвсем не е единствената, в която се произвеждат овче и биволско млечни продукти.

Семейство Кулови

Ферма ПОд Балкана
Светлана Трифоновска

Редки

Това, което прави продуктите на семейството е, че те са от редки и застрашени от изчезване български породи животни. Овцете, които Кулови отглеждат са 500 и са от породата каракачанска, дългокосместа стара изконно българска порода, отглеждана от векове по нашите земи, еднна от най-старите на целия Балкански полуостров. Тези овце са резултат от народната селекция на някогашните овчари номади, основна част от които са били каракачаните, наред с юруците и куцовласите. След Освобождението голяма част от каракачаните зарязват традиционния си овчарски поминък и отиват да живеят в градовете. По-голямата част от овцете са изклани, а останалите са кръстосани с други местни породи и се стига до загубване на автохтонността на каракачанската порода. Чак през 1972 г. породата е обявена за застрашена от изчезване и е защитена като останалите не повече от 250-300 овце от нея започват да се отглеждат в държавни стопанства и научни институти.

Семейство Кулови

Ферма ПОд Балкана
Светлана Трифоновска

Кръстоска

Днес семейство Кулови са сред родните овцевъди, които се опитват да спасят тази порода от изчезване. Биволите, които Кулови отглежат са около 150 и са от породата мурра, кръстоска между традиционно българско говедо и индийска порода. Едно от нещата, които отличава животните от тази ферма е, че те имат възможност да пасат в едни от най-чистите райони на страната. „Уникалният вкус на млечните продукти, които правим, ние се дължи на съчетанието от порода, почви, въздух, свободно пасищно отглеждане в Национален парк „Централен Балкан” както и и традиционната рецепта на производство и зреене“, обясняват фермерите. Освен свободната паша животните на семейство Кулови се хранят и с продуктите от няколкото хиляди декара, засети с житни култири, които те обработват. Продукцията от арендованите земи те използват за производството на фуражи за животните.

 

Витрина

Две години след стартирането на фермата си Никола и Таня Кулови правят български породи. В него посетителите имат възможност да видят на живо как се кваси мляко и се сири сирене по традиционна автентична стара българска технология, да дегустират и да си купят от тези абсолютно натурални еко и биологично чисти продукти. Под Балкана“ е сред първите български ферми, които имат възможност да продават продуктите си пряко на потребителите от мобилна хладилна витрина. Всичко това става възможно по българо- швейцарския проекта „За Балкана и хората“ и с експертната подкрепа на Фондацията за биологично земеделие „Биоселена“. Семейството пласира продукцията си главно на фермерски базари, на изложения и фестивали, както и на местни ресторанти и къщи за гости. И отзивите от вкуса и качеството на продуктите им са повече от положителни.Подобно и на други свои колеги Кулови не го удовлетворявало да дават млякото си на мандрите на символични цени и затова решават да затворят цикъла на производството. Мандрата на семейство Кулови преработва средно по около 300 литра мляко дневно.

Семейство Кулови

Ферма ПОд Балкана
Светлана Трифоновска

Произвеждат кефир, мътеница и халуми

В асортимента на млечните им продукти освен традиционните овче и биволско мляко, сирене и кашкавал, фермерите предлагат още и кефир, мътеница, извара, халуми и масло. Но фермата предлага не само млечни, но и месни продукти като саздърма от биволско месо, овча пастърма, говежди и биволски суджук за ценители на истинския натурален вкус от годините на нашите деди. А така също и биволско, телешко и козе месо, стерилизирано в собствен сос в буркани предназначено за директна консумация. Никола и Таня Кулови са категорични, че еко и биоживотновъдството в България има бъдеще. Освен че ще бъдат запазени някои застрашени български породи животни се дава възможност на хората да си припомнят, а по-младите да се запознаят с онзи вкус на истинско месо, сирене и кашкавал, които са познавали техните бащи и деди и които днес все повече е на път завинаги да изчезне.