0

Г олемият български скулптор проф. Георги Чапкънов ще посрещне 80-годишния си юбилей на 24 януари без тържество, научи „Телеграф“.

Единствено синът му – режисьорът Тодор Чапкънов, ще го посети лично да го поздрави в хосписа, в който е настанен. Заради прекарания тежко коронавирус художникът е в пълна изолация, докато се възстановява, и няма в себе си дори мобилен телефон.

Фелини

Всички приятели и почитатели ще могат да го видят на живо и да го поздравят за пръв път на 14 февруари, когато в Националната художествена изложба ще се открие юбилейната му изложба. „70 от най-хубавите му работи ще бъдат подредени в 4 зали – пластики, рисунки, а някои от творбите не са показвани до сега. Синът му Тодор Чапкънов е ходил специално до Италия, за да донесе гипсовия портрет на Фелини, който стоял там в една леярна от 30 г. Скулптурата вече е в България и ще може да се види на Трифон Зарезан.

Бюст

Наред с упражненията, които прави за възстановяването си в хосписа, Чапа се връща и към любимата си работа. „В момента прави бюст-паметник на акад. Благовест Сендов, с когото бяха приятели. Пратих му снимки, по които да извае главата и до месец трябва да е готов макетът, после следва увеличение и отливка. Ще бъде поставен в двора на БАН“, издаде на ухо пред „Телеграф“ неговият приятел Иван „Агент“ Тенев. Той е изпратил специални поздрави по наследника на художника за юбилея: Panta rhei, panta chorei… Всичко тече, всичко се променя… Той и животът си тече - иначе е твърд !!! Където е текло, пак ще тече… Където е капало - пак ще капе!... Само да сме живи, здрави, Чапе! Както хората мислят погрешно за движението на слънцето, така те все още грешат и за движението на бъдещето. Бъдещето е неподвижно!; ние сме тези, които кръжим около него в безкрайното пространство… Наслади се на пътуването приятелю любезни“. Той предостави за публикуване и стихотворението, което е написал за Чапа.

Ваятелят

Препуска във съня ти хергелето,

предвождано от приказния ат.

На Добруджа във ловните полета,

с развети гриви спомени летят,

Уж немощни, а млади са ръцете,

и ваят вечния ти бронзов свят –

на богове, във песните възпети,

на блудници, светици… Рай и ад!

Ти искаш да скулптираш скитащ вятър -

луд бродник във отчаян небосвод …

Човек, не е скроен да бъде вятър!

Човекът е посока… За живот!

На кръста от съмнения, надежди -

разпънат пред статива си мълчиш …

И озверял от доброта, и нежност,

прегръщаш злото, за да продължиш.

Годините са твоето богатство,

и времето, което с теб делят …

А вън, небето тихо ръкопляска,

когато види подписа ти: ЧАП!