0

Д омашният винен оцет като аромат, вкус и плътност е несравним с купения от магазина, особено в последните години, когато изцяло е продукт на химическата индустрия. В близките години всяка къща по селата, а и в много градове си имаше бъчва, а напоследък бидон с вино. Старите българи отделяха от еликсира, ако започне да се вкиселява и просто оставяха киселата ферментация да довърши работата си. Така през лятото мнозина си имаха тъмночервен оцет, който, добавен към домашна салата с домати, магданоз и лук, й придаваше неустоим аромат и вкус. Първо, защото не е токова кисел, и второ, защото на сладкия домат придаваше особена свежест.

Най-добре стои в малки дъбови бъчвички

 Най-добре стои в малки дъбови бъчвички
Телеграф и Готвач

Така че първият и естествен начин да спасим виното, което се е вкиселило,  е да го оставим да стане оцет, но извън бурето. Просто защото киселите бактерии ще останат по стените и следващата винена реколта ще има подобна съдба. След това задължително стените на дъбовия съд трябва да се остържат и да се обработят с препарат, който ще неутрализира киселината. Точно това е принципът, на който можем да си направим домашен винен оцет, без да имаме бъчва. Рецептата е описана от онлайн изданието Готвач. Необходимо е червено вино или бяло вино, като второто ще даде по-светъл оцет. Най-добре е да е домашно или от малък производител, който не използва консерванти. За една или две дози трябват седемстотин милилитра вино, сто милилитра хубав оцет и едно парченце от дъбова дъска. .

Вместо оцет можете да сложите в рецептата специална закваска. Изцедете сок от зряло грозде и оставете да шупне на тъмно и топло място. След като процесът на ферментация приключи, оставете гроздовия сок да престои дотогава, докато се получи винен оцет. Именно този оцет ще се използва за закваска при направата на оцет от висока класа.

В стъклен съд се смесват виното, закваската и се добавя дъбовото парченце. Може да се добави щипка канела. Съдът се покрива с марля и се оставя да престои на тъмно и топло място. След един месец оцетът се прецежда и се разпределя в бутилки. Също така, за да направите обикновения купешки оцет по-ароматен, добавете в него петдесет милилитра червено или бяло вино. Пуснете в бутилката с оцет да плува клонче розмарин и се наслаждавайте на ароматния му дъх.

По-лесен, но не така специален начин да си направим оцет е, когато в голям съд смесим вода и виното. Добавяме захар, винен камък, разбъркваме и оставяме да престои на тъмно и топло място. След седем седмици прецедете през марля, сгъната на три. Съотношенията в този случай са три литра червено или бяло вино, осем литра преварена вода, осемстотин грама захар, десет милилитра винена киселина. Разпределете готовия оцет в подходящи бутилки и го затворете добре. Така приготвеният оцет се съхранява на студено. Той е идеален за приготвяне на салати.

Правим от гроздето шира и оставяме да ферментира до оцет

 Правим от гроздето шира и оставяме да ферментира до оцет
Телеграф и Готвач

Правим туршии и салати

Домашно приготвеният оцет се използва за направата на различни видове туршии. Домашният оцет е по-ароматен и е наситен с повече полезни вещества, а и се приготвя без добавянето на вредни консерванти. Може да се използва и за маринати за дивеч или слънчеви кокошки. Също така той може да се добавя с разтворено в него брашно към месни ястия вместо вино. Домашният оцет е отлично средство за измиване на месо, както и за почистване на стъклени повърхности.