0
Рк ка инвазия на котешката пътечка – тази тенденция става все по-отчетлива не само заради ослепителното присъствие на Наталия Водянова и Ирина Шейк на модните сцени, а и заради руските атрибути в колекциите на световните дизайнери. Още през 2009-а корифеят Карл Лагерфелд посвети цяла линия на кокошниките (красивите диадеми тип „Василиса Прекрасна”), а след това Антонио Мараас навлече моделите на „Кензо” с ушанки и кожа. Джон Галиано пък почерпи вдъхновение от старите руски костюми. В лагера на Valentino не останаха по-назад и нашариха облеклата си с цветни орнаменти, изпълнени в руския стил на рисуване на дървени съдове „хохлома”, както и с елементи от гжелска живопис.
В самата Русия също се събуди интерес към дрехите, запечатани като илюстрации на народни приказки. През последната декада по различен начин националните мотиви са обигравани в колекциите на дизайнерите Денис Симачев, Альона Ахмадулина, Татяна Парфьонова, марката A La Russe, Вика Газинска, Гоша Рубчинский и Уляна Сергеенко.  
Фолклорът винаги е бил и ще бъде привлекателен за света за висшата мода. Освен това през последните няколко години руският пазар стана интересен за чуждите брандове и стремежът към местни мотиви в облеклото може да се обясни с желанието да се привлекат повече клиенти. Ако се говори за руските дизайнери, то при тях основният фактор е националната гордост, твърдят експерти. Но националното в руската мода не са само кокошниците, сарафаните и рубашките.
Дизайнерите Уляна Сергеенко и Гоша Рубчинский например черпят вдъхновение за своите колекции от дореволюционното и от съветското време.
Водещите моделиери по целия свят постоянно изучават историята на руския национален костюм, като най-популярни в колекциите им са шарките „хохлома“, посадските кърпички, традиционният народен рисунък, матрьошките. Но руският стил не се изразява само в рисунъка, но и в дантелите ръчна изработка и бродериите. Популярни са още руските шалове, украшения, шапки и пояси.