В место да купувате скъпи бебешки храни, можете да правите плодови и зеленчукови пюрета у дома с обикновен блендер. Ето пет рецепти за здравословни витаминозни смеси за деца.
1. Ябълково пюре
Продукти:
вода - 100 г;
средноголеми червени или жълти ябълки, обелени и нарязани на малки кубчета - 3 бр.;
канела - 1 щипка.
Комбинирайте съставките в тенджера и оставете да къкри на слаб огън за около 12 минути, докато ябълките омекнат. След това сложете сместа в блендер и направете пюре.
По време на варенето можете да добавите толкова вода, колкото е необходимо. Сервирайте пюрето както е или можете да го замразите във формички за лед и да го сервирате в горещ ден.
2. Малиново-бананово пюре
Продукти:
банан - 1 бр.;
малини - 0,5 чаша.
Поставете съставките в блендер и пасирайте до желаното. Детето със сигурност ще се наслади на естествената сладост на сместа. Със сигурност ще има конкуренция и от страна на някой по-възрастен член на семейството, ако добавите витаминозната сладка смес към сладолед или кисело мляко.
3. Плодова закуска “Фиеста”
Продукти:
вода - 75 г;
овесени ядки - 1 ч.л.;
нарязани стафиди - 1 ч.л.;
малък банан (пюре) - 0,5 бр.;
смлени ленени семена (предотвратяват запек) - 0,5 ч.л.
Комбинирайте всички съставки в тенджера и оставете да заври. След това намалете котлона до минимум и покрийте с капак, гответе още 10 минути. Изсипете сместа в блендер и пасирайте до желаната консистенция.
Това пюре е особено полезно за предотвратяване на запек. Освен това сместа е богата на минерали и витамини, които укрепват растящия организъм. Може да го давате и на по-големи деца, без предварително да го стриете в блендер.
4. Пюре от нахут и зеленчуци
Продукти:
безсолен пилешки бульон - 1 чаша;
мляко (гърда или бебешка храна) - 0,25 чаши;
нахут - 1 чаша;
малък лук (нарязан) - 0,5 бр.;
моркови (обелени и нарязани) - 1 бр.;
целина (измита и нарязана) - 1 стрък;
чесън (нарязан) - 1 скилидка;
дафинов лист - 1 бр.;
сушена мащерка - 1 щипка.
Комбинирайте всички съставки с изключение на млякото и мащерката в тенджера и оставете да заври, след това намалете котлона и оставете да къкри за 10 минути покрито, докато всички съставки омекнат.
Изсипете бульона в отделна тенджера, извадете и изхвърлете дафиновия лист. Добавете млякото и мащерката и загрейте за пет минути.
Изсипете сместа в блендер и добавете малко от останалия бульон. Крайната консистенция зависи от количеството бульон. Смесете в блендер до консистенцията на пюре.
5. Пюре от яйца, зеленчуци и ориз
Продукти:
твърдо сварени жълтъци - 1-2 бр.;
кафяв ориз (варен) - 1 чаша;
зеленчуци (варени и нарязани) - 0,25 чаша.
Смесете всички съставки в блендер до консистенция на пюре. Ако не искате да използвате жълтъци, можете да направите сместа без тях.
Кристи Красимирова