0

Н а 25 и 26 август културният форум Банско Опера Фест ще събере на централния площад в курортния град любителите на класическото изкуство.

На 25 август (петък) гостите и жителите на Банско ще се насладят на комедийната опера „Севилският бръснар“, а на 26 август Държавна опера-Варна ще представи мюзикъла „Бодигард“.

Фигаро

Преди повече от два века известният рефрен "Фигаро! Фигаро! Фигаро!" обявява пристигането на Севилския бръснар и началото на едно безкрайно забавление за публиката. През 1816 г. 24-годишният Джоакино Росини за рекордно кратък срок написва и поставя своята опера, като заявява мястото си на изтъкнат оперен драматург, достоен последовател на Моцарт и на най-хубавите оперни традиции в италианската опера буфа. Либретото за комичната опера е на Чезаре Стербини, който сполучливо преработва едноименната комедия на Бомарше. “Севилският бръснар” е истински реалистична музикална комедия. Героите са надарени с типични, извлечени от живота характери. Ярките театрални ситуации са естествени и правдиви. На сцената на Банско Опера Фест в ролята на Розина ще гледаме Илина Михайлова, Венцеслав Атанасов ще е Фигаро,  Георги Султанов – Граф Алмавива, а Деян Вачков – Дон Базилио. Режисьор на спектакъла е Антонио Петрис, дирижира Светослав Борисов. Продукцията е на Държавна опера-Варна.

Бодигард

Мюзикълът „Бодигард“ е сценична адаптация на легендарния филм с Уитни Хюстън и Кевин Костнър. Премиерата му е през 2012 година в Лондон, след което е поставян в САЩ, Италия, Австралия, Германия, Южна Корея, Австрия, а в момента се играе в Англия и Германия. Навсякъде се представя на националния език на страната, а песните са запазени в оригиналния език. “Бодигард” се прочува със зашеметяваща хореография, бляскави костюми, впечатляваща сценография и оригиналната оркестрация на хитовете на Уитни Хюстън I Will Always Love You, I Wanna Dance With Somebody, Saving All My Love For You, How Will I Know, както и специално написаните за филма Run to You и I Have Nothing.

За българската продукция на „Бодигард“ са поканени суперзвездата ни Орлин Горанов в ролята на Франк Фармър, английската мюзикълна и филмова актриса Манал ел Фейтури в ролята на суперзвездата Рейчъл Марон и младата певица и актриса Нора Караиванова в ролята на Ники Марон – сестрата на Рейчъл.

Организаторите на Банско Опера Фест от община Банско и „Монте Мюзик“ напомнят, че входът е свободен, мястото е площад "Никола Вапцаров", а последните дни на август са отличен избор за почивка в полите на Пирин.