0

Х ората, които прибягват до диета за отслабване, вероятно знаят колко болезнено е гладуването. Освен болезнено, то е и изключително вредно за целия организъм, но и фактически безрезултатно, защото след края на диетата, свалените килограми се качват мигновено отново, пише fitnesudoma.com.

Енергия

Ако диетата е продължителна, то тялото започва да пести енергия и с намаляване на теглото става все по-трудно спазването на режима, защото не чувстваме никаква енергия. Ако не искате да преминавате през гладуване, но да отслабнете, то една добра протеинова диета е точно за вас. Основният компонент на протеиновата диета е, както можете да се досетите от името – продукти, с високо съдържание на протеин. Разрешено е приемът на някои плодове и зеленчуци, но храната не трябва да има почти никакви въглехидрати и мазнини. Без приток на въглехидрати отвън, тялото започва да използва собствените си резерви. Тялото започва да използва само протеина, който сме приели, и така тялото изпада в процес на загуба на тегло и килограми. Препоръчително е да приемате и качествен чай, който да подпомогне организма.

Плюсове

Безусловен плюс на протеиновата диета е нейната ефективност. С голямо количество белтъчини в менюто, в рамките на няколко седмици може да се загубят до 8 кг. Друг положителен момент на тази диета е, че е без глад. Както често казваме на хората, които ни питат относно индивидуалната програма Фитнес у дома – „ако искате да отслабнете, наблегнете на протеините, а не на малкото количество храна“.

Протеинът дава достатъчно интензивно енергия на тялото, което получава нужното количество, за да не се чувствате отпаднали, лениви и ГЛАДНИ. Друг плюс на протеиновата диета – възможност за разнообразяване на менюто. По този начин спазването на диетата е доста лесно.

Има по-строги видове протеинови диети: само обезмаслено мляко, сирене и някои видове меса. Тази протеинова диета, която предлагаме, не е с толкова висока степен на строгост, защото в нея са включени разнообрази продукти, богати на белтъчини.

„Съставът на рибата включва протеини (23%) с високо съдържание на есенциална аминокиселина – метионин … За отслабване съветваме ви да използвате „лека“ риба като щука, костур, треска, сьомга, шафран. Не се страхувайте да добавите подправки като босилек, чесън, черен пипер, кориандър, лук, пресни билки“ - казва диетологът и гастроентеролог д-р Майкъл Гурвич. Подобно е и мнението на Пиер Дюкан в неговата диета, която също може да се типизира като протеинова.

Минуси

Разбира се, има и недостатъци. Диета, която на практика няма въглехидрати и мазнини, не може да се нарече балансирана. Липса на необходимите компоненти на хранителните вещества, от които тялото се нуждае всеки ден, води до суха коса, суха кожа, нездравословен тен – всичко това може да се получи от протеиновата диета. Може да се появи безсъние. Витамините на таблетки не могат да решат проблема, защото мастноразтворимите витамини A, D, E и K се абсорбират от тялото при наличието на мазнини. Протеиновите храни не съдържат много вода и затова е важно да се пие доста по време на диетата. А и това ще спомогне за отслабването, защото ще забърза метаболизма.

Освен това, протеиновата диета натоварва бъбреците, така че трябва да се пие вода и заради това. Пийте най-малко 1,5 литра на ден.
Протеиновата диета е противопоказна при хора с бъбречни заболявания, заболявания на стомашно-чревния тракт и сърдечносъдовата система. Възрастните хора също трябва да бъдат предпазливи на такива експерименти върху тялото му. Ако все още сте готови да започнете тази диета, не забравяйте, че протеинова диета се препоръчва не повече от 1 път годишно, а продължителността не трябва да надвишава 2 седмици.

Примерно меню за седмицата – протеинова диета:
ден 1
Закуска: 250 мл. чай без захар + 100 г обезмаслена извара.

Обяд: 150 г задушена или печена без мазнина риба по избор + салата от 2 домата, подправени с 1 с.л. зехтин.

Снак: 1 бр. ябълка или 1 бр. портокал.

Вечеря: 200 г телешко месо с лук, сготвено на фурна + сварен карфиол за гарнитура.

ден 2
Закуска: 1 сварено яйце + 250 мл чай без захар.

Обяд: 250 г салата от пресни зеленчуци с добавена 1 с.л. зехтин + 150 г риба на скара по избор. За пиене – чаша айран.

Снак: 100 г извара.

Вечеря: 200 грама телешко месо, сготвено по избор + 100 г зелева салата с добавена 1 с.л. зехтин.

ден 3
Закуска: 250 мл нискомаслено мляко.

Обяд: 250 г пилешка супа + две филийки пълнозърнест хляб + 100 г зеленчукова салата + парче сирене.

Снак: 1 бр. ябълка.

Вечеря: 200 г пилешко филе на скара + гарнитура от задушени моркови.

ден 4
Закуска: Чай без захар + 2 бр. сварени яйца (в този ден чаят се пие преди яйцата).

Обяд: 200 г риба + 150 г салата маруля.

Снак: 100 г извара.

Вечеря: 200 г месо по избор на скара + 150 г салата от сезонни зеленчуци.

ден 5
Закуска: 250 г плодова салата.

Обяд: 200 г пилешко филе на скара + 150 г тиквички на скара.

Снак: 1 бр. ябълка.

Вечеря: 2 твърдо сварени яйца + 200 г зелева салата.

ден 6
Закуска: 200 г кисело мляко.

Обяд: 150 г месо по избор на скара + 200 г зеленчукова салата по избор.

Снак: 200 г кисело мляко.

Вечеря: 2 бр. сварени яйца + 250 мл чай преди лягане.

ден 7
Закуска: 250 г овесена каша с нискомаслено мляко.

Обяд: 200 г риба по избор на скара + 100 г задушени моркови, подправени с масло.

Снак: 200 г кисело мляко.

Вечеря: 350 г шопска салата.

Продължителност на диетата: 2 седмици. Очакван резултат: минус 3-8 кг.