0

И мето му винаги е било синоним на галантност, креативност, чар и дързост. Джакомо Казанова е най-известният авантюрист в историята. Бил е художник, алхимик, свещеник, затворник, комарджия и какво ли още не.

Венеция от времето на Казанова

 Венеция от времето на Казанова
Уикипедия

Църква, армия, жени

Казанова е роден във Венеция през 1725 г.  - по онова време една от най-желаните европейски столици. Без никакво преувеличение той е бил гениално дете. Син на актриса, баща му ги зарязва, когато хлапето било едва на осем. На практика го отгледала баба му, тъй като майката постоянно пътувала с театралната трупа за представления. 

Като малък Джакомо постоянно получавал кръвоизливи от носа. Баба му Марзия решава да го лекува, но в онези времена лекарите били рядкост. Затова го завела при магьосница. Джакомо бил запленен от жената, която седяла на брега на канала и гушкала седем котки. Моментът се запечатал в детското съзнание и става причина години по-късно Казанова да стане един от най-известните алхимици на своето време. 

Едва на 12 г. го приемат за студент в университета в Падуа. След като завършва, той бърза да се отдаде на някои от пороците, които ще го съпътстват през целия му живот. На първо място били хазартът и жените. Джакомо имал остроумие и чар, които го правили неустоимо за представителките на нежния пол. Дебютът на чаровника на любовния фронт е като истинска стихия. Казанова губи девствеността си от 16-годишна любовница. Историята обаче има и допълнение. Джакомо не се задоволил с ласките на красавицата, а съблазнил и сестра й, с която също преспал. Двете момичета Нанета и Марон Саворян били безумно влюбени в чаровника. 

Кариерата на Казанова започва не къде да е, а в църквата. Той станал свещеник, но не се задържа много на това поприще. Джакомо обичал до полуда хазарта. Той пръска значителни суми, за да намери хора, които да го направят перфектен играч. Прекарва часове пред огледалото, като тренира каменно изражение на лицето. Неговото лично правило било, че е допустимо да се усмихнеш само когато губиш. В крайна сметка учителите и тренировките не помогнали. Джакомо започнал да трупа загуби с огромна скорост. Дълговете станали огромни и Казанова бил арестуван и осъден да лежи в затвора. 

След като отново излязъл на свобода, той решил да се насочи към друга кариера и станал войник. „Купих си дълъг меч, а към него добавих красиво бастунче. Избрах елегантна черна шапка с кокарда. Прическата беше оформена по последна мода с изкуствена плитка. Бях готов да покоря целия град”, пише Казанова в мемоарите си. Но войнишкият живот и казармените порядки му се струват твърде скучни за неговия вкус и напуска, без да се замисля. 

Музика и още нещо

Вече на 21 години, Казанова става цигулар. И тогава късметът се обръща. Той се оказва  в една и съща гондола с един от патриарсите на известната венецианска фамилия Брагадин. На благородника му прилошало и Казанова го изнесъл на брега, като направил кръвопускане. След това придружил болния до дома му, където местен лечител сложил на гърдите на Брагадин компрес с живак - токсично, но много ползвано по онова време лекарство. Пациентът вдигнал температура и тогава Джакомо взел нещата в свои ръце. Той избутал лекаря и въпреки неговите протести изхвърлил живака. Измил тялото на благородника с хладка вода и температурата спаднала. 

Брагадин бил изключително признателен. Той поканил младежа да живее в дома му и му осигурил достатъчно средства за охолен и безгрижен живот. 

Ръкописът на автобиографията на Казанова

 Ръкописът на автобиографията на Казанова
Уикипедия

Новото начало

Последвали три години на невероятен разгул. Новините за приключенията на Казанова летели - непристойните му връзки с всички - от омъжени жени до монахини и девици, хазартът, връзката му с масонството, безпаметни запои и какво ли още не. Брагадин бил много толерантен, но от време на време предупреждавал Джакомо, че някой ден ще му се наложи да си плати цената. На 30-годишна възраст Казанова е арестуван и отново изправен пред съда. Обвинението е в престъпно обидно поведение. Всъщност става дума за един момент, в който Джакомо се  увлякъл. Той имал конфликт със свой съгражданин. Решил да го стресне и за целта изровил труп от гробището. Човекът бил в шок и се парализирал от ужас. Джакомо получил пет години затвор. 

Килията била много тъмна и с толкова нисък таван, че Казанова дори не могъл да стои прав. Той излежава 13 месеца. 

Измами 

Той бяга в Париж и там започва да си вади хляба, като се представя за алхимик и печели пари с измами. Казва на лековерни наивници, че е на 300 години и може да създава диаманти. През 1760 г. остава съвсем без пари и измамите му стават съвсем нагли. Той успява да убеди една благородничка, че може да я направи млад мъж, използвайки окултни средства... ако му плати достатъчно. Пътува до Англия и дори си проправя път с измама на аудиенция при крал Джордж III. Среща се с Екатерина Велика, опитвайки се да й продаде идеята за руска лотария.  
С напредването на възрастта Казанова забавя темпото. Той става библиотекар на граф Йозеф Карл фон Валдщайн в Бохемия, позиция, която намира за толкова самотна и скучна, че обмисля самоубийство. Но устоява, за да запише мемоарите си. 

Венеция е превзета от Наполеон Бонапарт през 1797 г. Казанова умира на 4 юни следващата година на 73 години.