0

Р оялът, на който е свирил Дмитрий Шостакович в Русе преди 63 години, може да бъде показан пред публика и да стане част от експозиция, подготвяна за 115-годишнината от рождението на големия композитор. Проектът е на Държавната опера в Русе и ще бъде представен съвсем скоро, съобщи за „Монитор“ историкът д-р Веселина Антонова, която е архивист в културната институция и един от инициаторите.

Роялът, на който е свирил Дмитрий Шостакович в Русе преди 63 години, може да бъде показан пред публика и да стане част от експозиция, подготвяна за 115-годишнината от рождението на големия композитор. Проектът е на Държавната опера в Русе и ще бъде представен съвсем скоро, съобщи за „Монитор“ историкът д-р Веселина Антонова, която е архивист в културната институция и един от инициаторите.

„Идеята ни е годишнината да се отбележи през септември в четирите български града, в които Шостакович е изнесъл концерти – Русе, София, Пловдив и Варна. А защо от Русе тръгва инициативата? Шостакович идва тук два пъти – през 1958 г. и през 1965 г., и осъществява един близък контакт с младата русенска опера и публиката. Русе има своите прекрасни спомени от този световноизвестен руски композитор и още пази рояла, на който той е свирил. Ще бъде хубаво повече хора да могат го видят“, обясни д-р Антонова.

Музикалната реликва сега се намира в читалището на русенското село Николово. Роялът е бил на Операта допреди 50 години, но когато се закупуват нови инструменти, е подарен на селското читалище. По онова време към него творят много самодейни състави, има дори балетна школа и легендарният инструмент заживява своя нов живот. Постепенно самодейната дейност затихва, роялът се амортизира и потъва в забрава. И макар че Николово пази реликвата и се гордее с нея, малко хора могат да я видят и да се докоснат до музикалната история на Русе.

„Вярвам, че Общината ще разреши роялът да бъде изнесен и да стане част от експозицията, която подготвяме и предлагаме да бъде в Дома на културата в Русе. Ще има пътуваща документална изложба с материали от гостуването на Шостакович в четирите града и дискусия на 26 септември – рождената дата на композитора. Докато работехме по проекта, открихме хора, които могат да разкажат и впечатления“, каза д-р Антонова.

Експозицията обещава да е интересна, защото Русе пази хубави спомени от гостуването на Шостакович. Когато през януари 1958 г. той идва в града за първи път, в залата няма роял и се наложило да се ползва този, който е в сградата на сегашния Куклен театър. От респект към композитора 20 млади оркестранти понесли внимателно на ръце тежащия 700 кг инструмент и изминали над 500 метра, за да го внесат в залата невредим. Второто посещение на Шостакович през 1965 г. е свързано с подготовката на българската премиера на операта му „Катерина Измайлова“, с която Русенската опера участва във фестивала „Мартенски музикални дни“. В архивите е съхранена партитурата, по която той е нанесъл своите бележки.