0

С кандинавската диета е хранителен режим, с който фигурата ни да стане стройна.

Режим

Диетата е създадена, след като здравните експерти искат да разберат защо в Северна Европа има по-ниски нива на затлъстяване от Съединените щати. Тя е разработена въз основа на традиционната кухня в Дания, Финландия, Исландия, Норвегия и Швеция. При скандинавската диета няма броене на калории или сваляне на килограми само за седмица. Тя по-скоро ни насочва към здравословното хранене през целия живот. Режимът се фокусира върху растителни сезонни храни и планирането на всяко хранене около зимни зеленчуци - като къдраво зеле, зеле, броколи и брюкселско зеле. Скандинавската диета включва много сладководна риба, кореноплодни зеленчуци, плодове и пълнозърнести храни – като овес и ечемик – и ограничават консумацията на червено месо, млечни продукти, захари и преработени храни. Важно е да получаваме постни протеини, сложни въглехидрати и здравословни мазнини. Залага се повече на домашно приготвени ястия.

Рапица

При приготвянето на храната се използва масло от рапица. Подобно на зехтина то насърчава здравото сърце, като повишава добрия холестерол (HDL) и премахва лошия холестерол (LDL). И двете растителни масла съдържат високи количества омега-3. Количеството на наситените мазнини в маслото от рапица обаче е по-малко, затова и се приема за по-здравословно. Има разлика и в термичната обработка. Маслото от рапица може да издържи на повече топлина, така че може да се използва при готвене и печене при по-високи температури.

Килограми

Когато хората преминат към този начин на хранене, са склонни да губят тегло, особено мазнините, които носите около кръста си. Според 6-седмично проучване групата, която е спазвала скандинавската диета, е загубила 4% от телесното си теглото. Това е значително повече от тези на стандартна. Скандинавската диета е доста подобна на противовъзпалителните диети - които традиционно се състоят от плодове, зеленчуци, постни протеини и здравословни мазнини. Това намалява възпалението в мастните тъкани, а от там и рисковете за здравето, свързани със затлъстяването.

Здраве

Скандинавската диета носи и ползи за здравето. Световната здравна организация (СЗО) установява, че спазването на режима намалява риска от рак, диабет тип 2 и сърдечни заболявания. Други проучвания разкриват, че скандинавската диета може да понижи нивата на систолното и диастолното кръвно налягане, да нормализира нивата на холестерола и да помогне на хората да отслабнат или да поддържат здравословно тегло.

Примерно меню:

Ден 1

Закуска: Купа ягоди, боровинки и касис със 150 г скир или 0% кисело мляко и 1 супена лъжица овесени ядки.

Обяд: 1 консерва скумрия върху малка филийка пълнозърнест препечен хляб, с чери домати и листа спанак.

Вечеря: По една шепа настъргано зеле, лук, броколи и боб едамаме, запържени в 2 ч. лъжици рапично масло със 100 г пилешко месо и малко соев сос. Сервирайте с 3 супени лъжици варен кафяв ориз.

Ден 2

Закуска: 2 поширани яйца със спанак на пара върху малка филия пълнозърнест препечен хляб.

Обяд: 300 грама супа от моркови и кориандър с парче ръжен хляб и 30 грама меко сирене с намалено съдържание на мазнини.

Вечеря: 130 грама печено филе от сьомга със 100 грама грах, праз, лук, тиквички, червени чушки, печени в 1 супена лъжица рапично масло и малък печен сладък картоф. Купа със замразени смесени горски плодове за десерт.

Ден 3

Закуска: Голямо варено яйце, малка филийка пълнозърнест препечен хляб с парче масло, плюс шепа боровинки.

Обяд: Салата с нарязани листа от зеле, по 1 супена лъжица препечени филирани бадеми и златни стафиди, гарнирани с печени нарязани пилешки гърди и полята с 1 супена лъжица винегретен дресинг.

Вечеря: 75 грама (преди варенето) пълнозърнеста паста с доматен сос за паста, чили и кутия сардини, с броколи и грах.

При спазването на режима може да имате и по 1-2 междинни хранения – 120 грама кисело мляко с плодове, банан, безсолни ядки. Като алтернатива можете да изпиете малка 150 ml чаша червено вино три пъти седмично.