0

Н а дълго 1860 км пътуване тръгва днес /неделя/ 9-годишният Байрям Али от павелбанското село Тъжа, който страда от остра бъбречна недостатъчност и ще бъде подложен на трансплатация в немския град Тюбинген.

Тежащият едва 15 кг малчуган премина в събота поредния курс на хемодиализа в Стара Загора, за да бъде поне малко стабилизирано кръвното му налягане, което от месеци е в рамките на 170/30.

Заболяването е открито година и половина след раждането му на 1 септември 2007 година по време на рутинен преглед от педиатър. От 6 години детенцето е на хемодиализа, като от февруари т.г., след остро вирусно заболяване се наложило това да става на два дни, коментира Мисис „Европа – България“ Ива Гургуриева. Красавицата разбрала за трагедията на Байрям покрай проблеми със собственото си дете и от средата на м.г. прави и невъзможното да облекчи съдбата му и да съдейства за лечението му. Съсъ съдействието на лекари от частната МБАЛ „Тракия“ - Стара Загора са били направени изследвания на бабата на момченцето, 42 -годишната Селима, която е изразила готовност да дари единияот бъбреците си за да оздравее внучето й. Пак със съдействието на Гургуриева са били изготвени всички необходими документи за кандидатстване пред Фонда за лечение на деца, направени са преводите и е била задвижена тежката бюрократична машина за отпускане на необходимите средства за лечение в чужбина.

Само тя си знае как е решен проблемът със здравното осигуряване на Селима, как са търсени и намерени пари за престоя на дядото Байрям Назиф , който ще придружава болния и донорката в Тюбинген.

Селима и Баярам още не могат да повярват , че продължилата две години сага е на път да приключи с щастлив край.

Дядото признава, че не знае и думичка немски, но се надява че в университетската болниац ще има преводач, който да му помогне да се ориентира.

„Благодарим на всички, които помогат внучето ни да бъде здраво и да се радва като връстниците си на живота. Днес е Благовец и от сутринта ни се обадиха мнозина да ни зарадват с хубави новини.Току що се запознах и с лекаря, д-р Димитров, който ще ни съпровожда по пътя за Германия. Дано всичко да е наред и чакането да свърши...“, коментира 45 – годишният тъжанец. Той се надява на 1 септември, когато ще навърши 10 години, внукът му да е оздравял и да си бъде обратно у дома.

„Разпореждането на здравното министерство е да пътуваме с реаномобил на ЦСМП – Стара Загора. Колата е произведена м.г., оборудвана е с всичко необходимо, водачът е професионалист. По програма трябва да бъдем в болницата към 8,30 часа в понеделник, там ще ни очаква екип от специалисти.“, лаконично отбеляза д-р Христо Димитров.

Заедно с мъничкия пациент до крайната цел ще пътува и червен балон във формата на сърце с надпис „Обичам те!“, подарък от екипа на център „Виа Диал“ в Стара Загора, където искрено се надяват след завръщането си от Германия детето да няма повече нужда от специализираните им грижи.