0

България е на пето място в Европа по затлъстяване на децата.  Оказва се, че 28.2% от момчетата и 27.7% от момичетата на 6-годишна възраст са с наднормено тегло. При 6-9-годишните 20.4 на сто от момчетата и 15.2 на сто от момичетата вече със затлъстяване.
Повече от половината пълнолетни нашенци също са с наднормено тегло. В резултат нашата страна е в първата петица по високо кръвно налягане и в челната десетка по диабет. Дали ние и поколенията след нас ще боледуват, зависи от самите нас сега. Защото хранителните навици се възпитават още ранна възраст, а те определят нашето здраве.
Четири са основните правила, чрез които можем
да отблъснем болестите
от себе си и да отложим остаряването.  
Избирайте за менюто си минимално преработени или непреработени храни:
 - Пълнозърнести култури (пълнозърнест ориз, овесени ядки, пълнозърнест хляб, макаронени изделия и киноа);


 - Зеленчуци (разнообразие от всякакви видове пресни и замразени зеленчуци, без картофи);
  -  Плодове (цели плодове, а не плодови сокове);
    - Ядки, семена, бобови култури и други здравословни източници на белтъчини (риба, пиле, телешко месо, свинско в редки случаи);
   -  Растителни мазнини (зехтин, шарлан и истинско слънчогледово олио).
Пийте достатъчно количество вода всеки ден (около 8 чаши).
Можете да пиете по две чаши вода преди всяко хранене и по този начин едновременно
ще подпомогнете храносмилането
си и ще си набавяте необходимото количество течности за деня.
Ограничете максимално консумацията на следните храни и напитки:
-   Подсладени напитки (газирани напитки и натурални сокове);
-   Рафинирани храни (бял хляб, бял ориз и др.) и сладки неща;
 -   Картофи (пържени);
Червени меса и преработени меса (колбаси, наденици, салами и др.)
Други силно преработени храни (полуфабрикати, бърза храна).
Препоръчителното количество храна дневно зависи от възрастта, пола, здравословното състояние и физическата активност на всеки отделен човек.
Можем да избегнем преяждането, ако:
- Закусваме;
- Храним се бавно с по-малки порции в по-малки чинии;
- Опитвайте да се храните вкъщи възможно по-често.
Мислете за храната, когато се храните
Не се яжте пред телевизора
Положете старание да се придържате към тези простички правила един месец и ще усетите ползите от тях.

Яжте плод преди хранене

Всяка диета, колкото и обнадеждаваща да е в началото, още  първата седмица става отегчителна и опротивява. Затова има хора, за които останалите мислят, че са все на диета, но не отслабват. Истината е, че те са твърде артистични дори във вкусовите усещания, за да ги ограничават. Това обаче съвсем не означава, че те цял живот ще бъдат дебели и на диета. Напротив. За тях, а и за всички останали има няколко съвета, които ще превърнат отслабването в удоволствие, а не в мъчение:
– Наблегнете на плодовете, като малка закуска и не ги смесвайте в другата храна. Препоръчва се да ги приемате минимум 30 минути преди да седнете на масата за основното ядене. По този начин намалявате инсулина, който трупа мазнини.
– Плодовете имат диуретичен ефект и са отличен източник на витамини, минерали, олигоелементи, фибри. Освен това, те съдържат малко калории. Пред пролетта особено полезни за общия тонус и добрата фигура са лимона, крушата, ананаса, ябълката, прасковата, сливата, черешите, динята, ягодата, кивито и грейпфрута.
– Избягвайте сладките храни и въглехидратите,  като хляб и паста,  и алкохола. Наблегнете на чайовете.
– Пийте бульон половин час преди основното хранене, така увеличавате диурезата и елиминирате токсините.
– Яжте месо, което съдържа по- малко мазнини – пеушко, пилешко, риба, телешко. Печете го на скара или във фурна.
– Включете повече зеленчуци в менюто си – също действат диуретично и доставят минерали. Съще­временно, те са добър източник на фибри. Наблегнете на лука, спанака, чесъна, марулята, ряпата, тиквата, зелето, цвеклото, гъбите, карфиола и тиквичките.
– Включете пълнозърнести храни в диетата си, който действат много засищащо. Яжте ги в умерено количество. Когато не са подложени на обработка, зърната запазват всичките си качества и полезни вещества.
Пийте диуретични чайове от хвощ, глухарче, бреза, царевична коса.