0

62-годишна жена от Велико Търново стана донор и спаси трима тежко болни пациенти. Това съобщиха от ресцентъра на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“.

В четвъртък възрастната жена, която е била пациент на болницата, е изпаднала в мозъчна смърт вследствие на тежък вътремозъчен кръвоизлив – мозъчен хеморагичен инсулт. Въпреки грижите на медиците и след констатацията на мозъчната смърт, близките са взели решение да дарят органите и така да спасят живота на други тежко болни пациенти. Възрастната жена е трети случай на пациент, изпаднал в мозъчна смърт от началото на 2017 г. в стационара, но и втори реализиран донор.

Екип на УМБАЛ „Света Екатерина“ в София е взел донора, за извършване на експлантация на сърцето и бъбреците на 62-годишната жена. Сърцето на донора бе трансплантирано на млада жена в критично състояние със спешна нужда от трансплантация, а бъбреците – в УБ „Лозенец“.

Към момента на втората донорска ситуация във Велико Търново за 2017 година, чакащите за трансплантация на сърце и бъбреци българи у нас (потенциални реципиенти) са 1021. От тях 26 са нуждаещите се от сърце, а 995 от трансплантация на бъбрек.