0

Скандална оферта за раждане със секцио по желание предлага частната болница "Уни Хоспитал" в Панагюрище. Рекламата е публикувана в интернет сайт за медицински услуги, съобщиха от Пациентската организация „Заедно с теб”.

От там предлагат на бременните, ако желаят бебето им да бъде извадено с Цезарево сечение, да си купят ваучер за намаление, като така операцията ще им излезе 550 лева. Според рекламата, която е публикувана на 6 февруари, въпросните ваучери важат до 1 май. В нея се казва, че "вече секцио може да бъде направено и по желание на жената".

Това обаче категорично не е вярно, а офертата е в нарушение на Закона за здравето (член 190, ал. 2 - Медицинските специалисти, както и лечебните заведения, не могат да използват за своята дейност търговска реклама - бел.ред), както и на медицинския стандарт по акушерство и гинекология, тъй като в България до момента, макар и много дискутирано, раждането чрез секцио по желание не е разрешено, тоест е незаконно. Това заявиха от Пациентската организация, която вече е сезирала служебния здравен министър д-р Илко Семерджиев да направи проверка. От Министерството на здравеопазването обещаха до края на деня да излязат със становище по случая.

На скандалната реклама на страницата си във Фейсбук реагира и бившият здравен министър д-р Стефан Константинов, който е АГ-специалист.

"Ей, панагюрци, това да не са ви корнишони? Цезаровото сечение си е сериозна операция с краткосрочни и дългосрочни рискове за жената и бебето. Обяснявате ли на бременните и техните роднини, какво може да се случи? Оправдава ли желанието да станете популярни и да облекчите финансовото си положение такава агресивна реклама, нарушаваща българските закони", написа той в социалната мрежа.

 Час след сигнала на пациенската организация Междувременно, от панагюрската болница „Уни Хоспитал” побързаха да отрекат, че рекламират подобни медицински услуги. От там твърдят, че са жертва на корпоративни интереси или елементарна интрига. Час след сигнала на пациентската организация обаче на рекламата в сайта беше сложен надпис, че офертата вече е изтекла.