0
  • Г-жо Георгиева, през последните месеци детската агресия в училищата се очертава като основен обществен въпрос. Има ли начин да се справим с нея, тъй като проблемът явно ще става все по-сериозен?

  • Това е доста наболял проблем сред подрастващите. Обикновено се дават препоръки как да се отнасяме с децата, как да тушираме агресията, какви специалисти да търсим, но много е важно да се разбере в дълбочина това, което се случва. Завършила съм психология, но не ми беше достатъчно. Винаги съм търсила кое поражда в човека определено поведение. Имах големия шанс да се обуча след това на два метода на работа – Семейни констелации в школата на Берт Хелингер в Германия и Theta Healing (Тета лечение) при Ваяна Стайбъл. Тези методи тепърва навлизат в България. Бих се радвала, ако повече хора се докоснат до тези терапии. От опита ми и от наученото бих казала, че основната причина за агресията при децата е липсата на любов.

  • Как да разбираме това? Та, нали, повечето от агресивните деца са от добри семейства.

  • Да, всеки родител казва: Аз обичам детето си. Но какво се случва в действителност. Децата са много рано отделени от майка си и от семейната среда. Майката е водещ фактор в живота на детето. Факт е, че то е една кръв и плът 9 месеца с нея. Не отричам и ролята на бащата, но той има друго значение за детето. Според метода семейни констелации, тя е образът на живот, тя е тази, която дава живот. Когато детето се откъсне от нея рано, имам предвид до 3 годишна възраст, то се чувства изоставено, губи опора в живота, израства с мисълта, че не е желано. Тогава се формират едни от най - тежките подсъзнателни програми в детето. То се чувства отделено от нея. И това детето изпитва като липса на любов. Именно при метода семейни констелации това отделяне може да бъде възстановено. Майките са заети с това да работят, да правят кариера. Децата се дават на бавачка, в детска ясла или градина. Там те не получават грижата и вниманието, от което се нуждаят. В резултат, те изразяват тази липса с агресия. Тя бива няколко вида. Ако детето е затворено и не говори, това е скрита агресия, която се проявява по-късно.

Някои са нападателни. Това е вик: „Виж ме!”. Ако то е свидетел на агресия в къщи, това проявява в живота си. Има и много други дълбоки причини за тази агресия.

  • Кои са тези причини?

  • Проблемът при детето е проблем на родителите. Какви подсъзнателни модели на поведение имат те. В семейството ние сме дълбоко свързани. Много голям успех се постига с Тета терапията. Там резултатът е много бърз. При децата става още по- бързо. Те са много открити.

  • Свидетели сме на агресия и в други, по-развити общества. Каква е причината?

  • Какво се разбира под развито общество? Важно е какво развива това общество. Ако обществото е толкова развито няма да има проблеми. Според мен, колкото е повече се развиваме технически, толкова повече животът, който живеем е по-рисков и хората са по- нещастни. Модерните технологии започнаха да вредят повече, отколкото да помагат. Щом вече пристрастяването на децата към мобилните телефони и компютри се води вид психологичен проблем, за какво развитие говорим. Везните наклониха към материалното много повече, отколкото към това човек да развива себе си като духовно същество. Алчността е много голям враг на човека.

Започна да липсва комуникация между хората, уж имаме много развити технологии. Да не говоря, че сред много от младите хора има липса на речников запас. Ние не сме само материя - тяло. Ние имаме душа и разум. Важно е с какво храним душата си. Това не се учи в училище. Всичко се изгражда у човека не с възпитание, а с пример на живот, който дава родителя. Ако едно дете израсне в спокойна, любяща среда, то няма как да стане агресор.

 

  • Какви са Вашите съвети към родителите с агресивни деца?

  • Добре е родителите да проведат терапия за себе си, за това как се отнасят един към друг, има ли напрежение в семейството, какъв пример дават те на децата си. И запомнете, децата не се възпитават с думи, а с пример. Ако едно дете е агресивно, първо трябва да се види средата, в която то живее. Зад агресията винаги стои и друга невидима на повърхността причина. Важно е развитието му от неговото зачеване, още в утробата на майката. Там то изцяло възприема нейните емоции и всичко, което се случва около него. За това тези терапии са от голяма полза. Те връщат паметта на клетките на човека и помагат да се промени енергията от спомена за всяко събитие в живота ни.