0

Доброкачествен тумор бе отстранен при операция през носа на 42-годишен мъж в УМБАЛ „Св. Георги”, съобщиха оттам. Образуванието е било голямо буквално колкото круша и е било с размери 7,5 см дължина и 3,5 см широчина, като е заемало цялата носна кухина на пациента.

Такава ендоскопска операция за премахване на ангиофибром се прави за първи път в Интегралния център на университетската болница в Пловдив, съобщи шефът на здравното заведение и ръководител на екипа хирурзи, оперирали тумора, проф. д-р Карен Джамбазов, който е и ръководител на Катедрата по УНГ в Медицинския университет в Пловдив.

Пациентът с тумора в носа бил насочен към пловдивската „Св. Георги” от друга клиника в страната. Причината е, че Интегралния център на болницата е единственият у нас, който разполага с техника за високоспециализирана ендоскопска ендоназална хирургия. Мъжът от дълги години не можел да диша през дясната носна половина, намалено обоняние, периодично кръвотечение от носа. Туморът му е заемал цялата носна кухина, като е започнал да слиза и назад в устната кухина, избутвал е околните структури, носната преграда и синусите от дясната страна.

Проф. д-р Карен Джамбазов

Операцията му продължила три часа, като първоначално с ендоскоп били идентифицирани залавните места на тумора, уточни проф. Джамбазов. Размерът на образуванието постепенно бил намален с помощта на каутеризация – процес на разрушаване на тъкани чрез термично, химично, електрическо или лъчево обгаряне. Открито било типичното място на този тумор – в задните отдели на носната кухина, като била идентифицирана основната артерия, която го захранва. След нейната каутеризация постепенно туморът бил освободен от всички структури, които го придържат, и бил изваден през носа.

Този вид тумори са доброкачествени, без разсейки и имат локален деструктивен растеж, уточни проф. Джамбазов. Затова на пациента не предстоят други операции или терапии. До 48 часа след операцията той ще бъде изписан от болницата.

Проф. Джамбазов е работил в екип с д-р Марин Даракчиев, УНГ специалист и директор на МБАЛ „Д-р Братан Шукеров”, д-р Александрина Топалова, специализант по УНГ болести, и мед. сестра Славка Щерева. Операцията била направена в рамките на 3-дневен курс за следдипломна квалификация на млади специалисти по ушно-носно-гърлени болести. Другите операции в рамките на курса били на слъзните пътища, както и били извършени интервенции на пациенти с полипози и хронични синузити.