0

Българският лекарски съюз е готов да съди Националната здравноосигурителна каса, ако тя не изплати на болниците орязаните пари за диагностика и лечение на здравноосигурени. Това съобщипа от съсловната организация. Става въпрос за 34 млн. лв., които са се натрупали от април 2016 до април 2017 година, уточниха от там.

Миналия месец сезирахме касата, че не е постъпило плащане в размер на 18 770 711 лв. за дейности в болнична помощ и 406 770 лв. за медицински изделия. Това са изразходвани средства за периода април 2016 г. – ноември 2016 г., приети за обезпечаване от НЗОК с решение № РД-НС-04-6 от началото на 2017 г. Търпеливо очакваме да видим какво ще е решението на касата относно неизплатената надлимитна дейност. Ако тя реши да не се разплати с болничните заведения, сме готови да заведем дело в най-кратки срокове, каза председателят на БЛС д-р Венцислав Грозев.

Междувременно парламентарната група на „БСП за България“ излезе с декларация в подкрепа на лечебните заведения.

По неизвестни причини, независимо от декларираните увеличения, извоювани от БЛС в Националния рамков договор за 2017 г., практически са намалени лимитите - между 5,6 % и 15% за различните университетски, областни, общински и частни болници. Въпреки уверенията в последния момент, че има осигурени 3% допълнително за всеки месец от тримесечието, тези 3 % не могат да компенсират драстичното намаление. По времето на министър д-р Москов, бюджетите на болниците бяха намалени с почти 10 % и сега отново са значително намалени, което води до заплаха за финансовото съществуване на болниците, се казва в документа. Методиката на разпределение на ограничените финанси на НЗОК не предполага равнопоставеност, справедливост и равен достъп до медицинска помощ за гражданите от различните области на страната. Изтичащата информация от различни звена на НЗОК води до основателни притеснения в здравните колективи, поради явяваща се необходимост от ограничаване на медицинската им дейност. Значителна част от нея явно няма да бъде финансирана, се казва още в декларацията.