0

 

Морският бряг е като магнит през летните месеци. Там се отдаваме на заслужена почивка и приятни емоции сред вълните и пясъка, но трябва да сме нащрек за морски обитателите като медузи, водни таралежи и др., които могат да ни вгорчат ваканцията. Добрата новина е, че обитателите на Черно море са малко и не толкова опасни. Това обясни за „Монитор” д-р Снежа Златева, ръководител на Клиниката за интензивно лечение на остри отравяния и токсикоалергии към Военноморска болница. По нашето море може да се натъкнем най-вече на медузи и морски дракони, както и на морска котка, която може да изненада неприятно водолазите.

Д-р Снежа Златева


Известни са четири вида медузи - две от тях са много мънички, колкото два слети нокътя, обясни д-р Златева. Това са Mnemiopsis leidyi и Beroe. Te не са отровни и нямат жилещ апарат. Другите две медузи пък са Aurelia aurita и Rhizostoma pulmo. Aurelia aurita е най - често срещаният обитател и обикновено се появява през юни и август. Тя стига на големина до 20 см и максимум 40. По-големите могат да се видят по-навътре в морето, а на брега – по-малките.
Другата Rhizostoma pulmo пък се нарича още белодробна и прилична на карфиол. Тя може да се срещне около камъни, ако се влиза малко по-навътре в морето. Размерите й достигат до 90 см в диаметър. И двата вида медузи имат отровни пипалца, които обаче са малки по размери и не могат да проникнат в нашия епидермис


Затова не са толкова опасни. При досег с тях усещаме леко парване. Ако реакцията е по-изразена, са възможни алергични прояви като зачервяване на място, сърбеж и др. В случай че попаднат в очите, симптомите също са парене и зачервяване, а болката отшумява за около час - час и половина. Обривът пък изчезва за няколко дни.
На година между 3-5 души търсят помощ в клиниката заради ужилване от медуза, обясни д-р Златева. Ако човек е алергичен и е развил алергия към самата отрова, може да се очакват и по-тежки реакции като понижаване на кръвно налягане и др.
В случай че ни ужили медуза, не бива да се паникьосваме. Раненото място трябва да се измие с чиста морска вода, а не пясък или с бутилирана вода, защото така се освобождават нови жилещи клетки от пипалцето, което се е забило в епидермиса. Крайникът не трябва и да се превързва, а да се третира с противоалергични, антихистаминови препарати. При по-тежки случаи се съчетава с антибиотик, oбясни д-р Златева.
Морският дракон във Варна бил доста по-често срещан от медузите, допълни тя.  
Засяга най-вече
рибарите
които мислят рибата за попче и при досег с нея тя им излива отровата си. Шиповете на морския дракон са на гърба и най-често убождат човек, който я е хванал на въдицата и при откачане. В други случаи рибарите оставяли извадената риба на пясъка и така има риск тя да бъде настъпена неволно. Самата риба обаче не е активна и е много малко вероятно да ни убоде, докато плуваме. Възможен е досег с нея по-навътре в морето, при стъпване по дъното.
Симптомите при убождане са неприятни – усеща се силна болка на  ранената част от тялото, която продължава 5-6 часа. Обик­новена тя е причина да се търси лекарска помощ. Има и възпалителна реакция, затова лечението трябва да включва противоалергични медикаменти и задължително антибиотик, за да се предотвратят дълбоките инфекциозни поражения, обясни д-р Златева. "Правихме проучвания по тази тема и смятаме, че с лечението още в началото се предотвратяват възможните усложнения, които могат да доведат до
образуване на контрактури
на ръката
Те могат да продължат и една година, ако не се вземат веднага точните мерки”, допълни тя. Заради убождане от морски дракон миналата година през  Военноморската болница във Варна са минали 25 пациенти.
Друг опасен воден обитател е морският таралеж, който може да бъде заплаха за летовниците в Гърция, защото по нашето Черноморие не се среща.  Неговите отровни жлези се намират под бодилите. Морският таралеж има отровни клетки и при забождане на тези шипове те влизат много дълбоко в кожата и подкожието. Има възможност да засегнат сухожилие, като дори са описани случаи, при които стигат до костта, разказа д-р Златева. „Тези отрови са идентични, те са невронални отрови сами по себе си, засягат невроналните канали на нервните проводници, които са в кожата, и оттам се причинява силна болка, която може да продължи дълго време”, допълни тя. Другото токсично действие са алергичните компоненти на отровата, които предизвикат локалното възпаление в кожата, което причинява отток и  зачервяване. Специално за таралежа са описани случаи на засягане на сухожилия, стави и вени. В такива случаи е наложително да се посети лекарски кабинет, шипът трябва да бъде изваден от хирург и да се проведе антиалергично и антибиотично лечение.

 

Оцет по плажовете в Австралия

По плажовете в Австралия имало оцет,  за да се сложи на раната при ужилване от медуза. Според д-р Снежа Златева научните проучвания показвали, че оцетът не помагал за освобождаване на  отровните жилещи клетки. На травмираното място може да се сложи лед, съветва още тя.
В Австралия медузите са много по-опасни, ужилването от тях довеждало дори до парализа и смърт, разказа д-р Златева. Такива случаи по Средиземноморското и Черно море обаче нямало.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Светлите дрехи пазят от комари

Носете светли дрехи, ако искате да се предпазите от комарите през лятото. Това ни съветват от Столичната здравна инспекция. Избягвайте плодови аромати и парфюми със силен сладникав цветен аромат, защото той също е по вкуса на досадните насекоми. Най-ефективния метод срещу кръвопийците си остават – репеленти - лосиони, кремове и аерозоли, които да нанесем върху тялото си.
Мрежите и комарниците са първото нещо, което хората предприемат, за да ограничат достъпа на досадните насекоми до къщата. С помощта на растенията също можем да отблъснем комарите. Миризмата на босилек, лимонената трева, мушкатото, невена, папрата, розмарина, декоративния тютюн и най-вече хризантемите отблъскват комарите. Поставете саксии с тези цветя на балкона, на прозореца или насадете в градината.
В столицата обработките срещу комари вече са приключили за големите паркове - Западен, Южен, Северен. Екипи вече са пръскали в Борисовата градина, районите „Овча купел”, „Средец” и „Студентски”. Третирани са и зелените площи при езерото Панчарево.