0

М инистерството на здравеопазването получи 12 млн. лв. за електронното здравеопазване. Вицепремиерът и министър на здравеопазването Илко Семерджиев подписа договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Оперативна програма „Добро управление“, съобщиха от ведомството. Със сумата ще бъде финансиран проектът на МЗ за доизграждане на Националната здравна информационна система (етап 1 и етап 2).

Проектът е в изпълнение на Националната здравна стратегия 2014-2020 на Министерството на здравеопазването и на Стратегията за развитие на електронното управление в Република България 2014 – 2020 г.

С това на практика ще бъде въведено електронното здравеопазване у нас. Предвидено е разработването и въвеждането на регистри и номенклатури в областта на здравеопазването, развитието и националното внедряване на единен идентификатор, фармако-терапевтична експертна система, въвеждане на електронен здравен запис, електронно направление r електронна рецепта.

Чрез изграждането на Националната здравна информационна система значително ще бъдат подобрени качеството и ефективността на здравеопазването у нас, като същевременно ще бъде подобрена и контролната дейност на МЗ, НЗОК, регионалните здравни инспекции и Изпълнителната агенция „Медицински одит“, увериха още от министерството.