0

Т рима пациенти с напълно парализирани части от тялото след увреждане на гръбначния мозък могат да ходят, да карат велосипед и да плуват с помощта на устройство за нервна стимулация, което се контролира от таблет, съобщиха Ройтерс и АФП, позовавайки се на резултати от изследване, публикувани в сп. "Нейчър медисин".

Трима пациенти с напълно парализирани части от тялото след увреждане на гръбначния мозък могат да ходят, да карат велосипед и да плуват с помощта на устройство за нервна стимулация, което се контролира от таблет, съобщиха Ройтерс и АФП, позовавайки се на резултати от изследване, публикувани в сп. "Нейчър медисин".

Травмите на пациентите в гръдния отдел на гръбначния стълб били получени от една до девет години, преди да се възползват от устройството.
Те направили първите си стъпки в рамките на час, след като неврохирурзи им имплантирали прототипи на устройството, което се контролира от софтуер с изкуствен интелект.


През последвалите шест месеца пациентите си възвърнали способността и за други действия - ходене, каране на велосипед и плуване извън клиниката, като контролирали сами устройството с помощта на таблет с тъчскрийн.
Пациентите - мъже на възраст 29 г., 32 г. и 41 г., са пострадали при инциденти с мотоциклети.
Грегоар Куртин и Жослин Блох от Швейцарския федерален технологичен институт в Лозана ръководили изследването. Те участвали в създаването на технологичната компания "Онуърд медикъл" в Нидерландия, в която се произвежда устройството.
Компанията очаква в рамките на година да започне тестове с между 70 и 100 пациенти, основно в САЩ, каза Куртин.
Ако първоначалните резултати от изследването се потвърдят в по-мащабни изследвания, парализираните заради травми на гръбначния мозък хора ще могат в бъдеще да използват смартфони или смартчасовници, на които да избират команди като "ходи" или "седни", след което да изпращат съобщението до устройството, а то на свой ред да стимулира нервите и мускулите им, за да извършват желаните движения.