0

П роблемът с недостиг на инсулин е хроничен, той се обостря периодично. Това коментира министърът на здравеопазването Христо Хинков пред Нова телевизия.

Той отчете, че през декември е имало 15 сигнала за липса на инсулин в аптеки, а след мерките на здравното министерство за януари и февруари сигналите са 5.

Под 2 млн. българи плащат здравни вноски

„Основният проблем е свързан с търговците на едро - няма връзка между тях и аптеките. Някои от търговците на едро имат вериги аптеки, там нещата са добре. Така се получава един недостиг, особено в по-отдалечените райони”, заяви Хинков.

Според него проблемът не е толкова сериозен и няма повод за притеснение. Министърът не изключи да има случаи на незаконен износ на инсулин, въпреки забраната на здравното министерство.

„Беше изнесена информация от ДАНС - не само за инсулин, но и за други лекарства. За конкретни фирми, които се занимават с нерегламентиран реекспорт. Това е секретна информация, прокуратурата се занимава с тях”, добави Хинков.

ВЪПРЕКИ ЗАБРАНАТА ЗА ИЗНОС: 15 вида лекарства за диабет дефицитни

Той смята, че евтини лекарства трайно изчезват от българския пазар. „Има лекарства в психиатрията, които отдавна изчезнаха. Така е, защото притежателят на разрешението за употреба няма сметка от тези ниски цени, които има тук”, заяви Хинков.

Министърът на здравеопазването каза още, че ще удължават периодично забраната за износ на инсулин, за да бъдат гарантирани необходимите количества за българския пазар.

Хинков беше категоричен, че след ротацията няма да остане на поста, въпреки че е бил увещаван да не си тръгва.