0

П од 2 млн. българи плащат здравна осигуровка у нас. Това каза пред „Телеграф“ председателят на Дружеството на софийските общопрактикуващи лекари д-р Георги Миндов.

„Над 2.5 млн. пенсионери не плащат здравни вноски, 1.2 млн. деца също, 800 хил. с ТЕЛК, 300 хил. държавни служители са освободени, а също така и студенти, затворници. Около 4 млн. души не плащат“, посочи медикът.

ЗДРАВЕ с Телеграф: Жените страдат по-често от автоимунни заболявания

Той посочи, че тази вноска е най-ниската в Европа - едва 8%, и тя се събира от най-ниските доходи. Медикът попита как на фона на тези цифри да се купят лекарства и откъде да дойдат парите. Д-р Миндов даде за пример своя пациентка, която работи като санитарка в Германия и плаща по 300 евро здравна вноска всеки месец.

„Аз плащам около 60 лева. Как ще искам да се лекувам с немските лекарства, условия и специалисти, като плащам 1/10 от техните“, запита семейният лекар. Той посочи, че България остава с най-лошите показатели в Европа по отношение на здравеопазването, а именно най-ниска продължителност на живота, висока детска смъртност, като в същото време най-много доплащаме за здравни услуги и 38% за лекарства.  

Предложение

Коментира се въвеждане на административна такса. Тя ще е за допълнително поискани административни услуги, които са извън пакета по НЗОК, например записване на часове, електронна обработка на досиетата, колцентър. То е като отделен договор. Предлага се на пациента, ако се съгласи, го подписва.

САМО ЗА МЪЖЕ: Ето кои храни свалят самолета!

Тази такса се плаща при всяко посещение в кабинета. В София има болница, в която тя е 46 лева и това е най-високата. Колеги взимат по 1% от минималната работна заплата.

Достъп

Д-р Миндов коментира, че сериозен проблем в работата им се явява и липсата на пълен достъп до здравното досие на пациентите. В момента те могат да видят само нещата, които те са правили и назначавали.

„От две години всеки преглед трябва да се въвежда в НЗИС, дори и човекът да е ходил на частен преглед“, обяви медикът и подчерта, че всеки пациент достъпва личното си здравно досие с електронен подпис.

ВНИМАНИЕ: Усложненията от грипа идват на третия ден

„Самият пациент не може да ни даде достъп, може да ни го покаже, ако си е свалил досието на телефона“, каза той. Според него тази възможност е полезна, защото всеки пациент по този начин може да следи дали някой не злоупотребява с неговите данни и не източва касата за процедури, които не са му правени.