0

У чени разгадаха причините, поради които жените страдат по-често от автоимунни заболявания като лупус.

Всичко се дължи на това как организмът се справя с допълнителната Х-хромозома при жените, обявиха изследователи от Станфордския университет. „Това променя начина, по който мислим за целия процес на автоимунитет, особено за различията между мъжете и жените", каза имунологът от Университета на Пенсилвания Е. Джон Уери, който е участвал в изследването.

Лупус

Повече от 24 милиона американци, а по някои оценки до 50 милиона, имат автоимунно разстройство - заболявания като лупус, ревматоиден артрит, множествена склероза и десетки други. Около четири от всеки пет пациенти са жени - загадка, която озадачава учените от десетилетия. Една от теориите е, че Х-хромозомата може да е виновна за това. В крайна сметка жените имат две Х-хромозоми, докато мъжете имат една Х и една Y.

Нашата ДНК се носи във всяка клетка от 23 двойки хромозоми, включително последната двойка, която определя биологичния пол. Х-хромозомата е пълна със стотици гени, значително повече от много по-малката Y хромозома при мъжете. Всяка женска клетка трябва да изключи едно от своите копия на Х-хромозомата, за да избегне получаването на токсична двойна доза от всички тези гени. Така наречената инактивация на Х-хромозомата се извършва от специален вид РНК, наречена XIST.

Участък

Този дълъг участък от РНК се разполага на местата по допълнителната Х-хромозома на клетката, привлича протеини, които се свързват с него в специфични струпвания, и заглушава хромозомата. Дерматологът от Станфорд д-р Хауърд Чан проучва как XIST си върши работата, като лабораторията му идентифицира близо 100 от тези прилепнали протеини, пише АП. Чан установява, че много от тях са свързани с автоимунни разстройства, свързани с кожата - пациентите имат „автоантитела", които погрешно атакуват тези нормални протеини.