0

У сложненията от грипа при децата идват на третия ден от болестта. За това предупреди педиатърът д-р Марио Янакиев.

Това се случва при 30 до 50% от болните във възрастовата група от 1 до 6 години. Много родители ги водят болни на детска градина, което е безотговорно, защото този вирус е много заразен и след това половината от групата се разболява, отбелязва още той. 

През януари, февруари и март, когато инфлуенцата е във вихъра си, педиатрите изписват най-много антибиотици. Причината са усложненията.

ОСВЕН ГРИП И COVID: Седем болести масово атакуват децата!

„В хода на болестта се настанява бактериална суперинфекция и затова се изписват антибиотици. В началото се предписват противовирусни препарати, но на третия ден се преосмислят диагнозата и терапевтичната тактика“, уточнява лекарят. 

Бдителност 

Най-поразени от грипа са децата от 1- до 6-годишна възраст. При 30 до 50% от малчуганите на тази възраст са налице усложнения. Родителите трябва да бъдат бдителни за първите им признаци. Това не са увеличението на честотата на кашлицата, нито обилието от секрети.

„Симптомът е един, фрапантен и веднага се усеща - пълната адинамия, липса на енергия и отпуснатост на детето. На 3-4-тия ден от болестта то вече може да няма температура, но да е отпуснато, да няма желание за игра, за храна, да не говорим, че е сънливо и постоянно спи. Тази отпуснатост се дължи на интоксикацията при малките пациенти. Това е много характерна проява за начало на усложнение при грипната инфекция. За разлика от коронавируса, грипът е агресивен към децата“, отбелязва д-р Янакиев.

Пневмония 

Едно от честите усложнения при малките е пневмонията. Важно е тя да се разпознае веднага. Признаците са рязко влошаване на състоянието на 3-5-ия ден и възвръщане на температурата над 38 градуса. Кашлицата става влажна, продуктивна и не е честа. Детето може три пъти да се изкашля с дълбока влажна кашлица и това да е признак на начална пневмония. 

НОВИТЕ СИМПТОМИ ПРЕЗ СЕЗОН 2024: Червено гърло и розово око издават грипа!

Друго усложнение в средносрочен план е отитът - възпалението на ухото. Той протича със силна болка в ухото, може да има секрет в него, температурата се възвръща и детето става много неспокойно.

Още здравни съвети може да прочетете ТУК