0

П сихолози използват сериала "Игра на тронове", за да разберат механизма, чрез който мозъкът ни помага да разпознаваме лица, съобщи електронното издание "Юрикалърт". Констатациите дават нов поглед върху прозопагнозията - болестно състояние, което се характеризира с неспособност да се разпознават вече познати лица и засяга приблизително 1 на 50 души. 

Изследователите сканирали мозъците на над 70 доброволци, докато гледат кадри от популярния телевизионен сериал. Половината от участниците са били наясно с главните герои на сериала, а другата половина никога не са гледали продукцията.

ЗЛАТНО ВРЕМЕ: 10 важни детайла в „Домът на дракона“ (СНИМКИ)

Когато централните образи се появяват на екрана, изследването с магнитно-резонансна томография показва, че при невротипичните участници, запознати с героите, мозъчната активност се увеличава. Това се наблюдава в областите, свързани с невизуални знания за действащите лица, като например кои са те и какво се знаем за тях. Връзките между мозъка и невизуалните области също са се увеличили при хората, запознати с "Игра на тронове". Тези активност обаче била значително по-слаба при групата на участниците, които никога не са гледали сериала. 

За да установят дали тези мозъчни области са важни за разпознаването на лица, изследователите повторили теста и при хора с прозопагнозия. Половината от тях са гледали „Игра на тронове", а другите не познавали филма. В съответствие със затрудненията им при забелязването на лица, ефектът от познаването не е установен в същите области на мозъка, които са открити при другите участници. Връзките между зрителните и незрителните области също са намалени при доброволците, страдащи от прозопагнозия.

СРЕДНОВЕКОВНА ДИНАСТИЯ: Визерис вдъхновен от Хенри I (СНИМКИ)

"Бяхме развълнувани да видим резултатите от проучването, тъй като показват, че способността ни да разпознаваме лица зависи от това, което знаем за хората, а не само как изглеждат", казва професор Тим Андрюс от Университета на Йорк, който е и научен ръководител на изследването. "Макар да се смяташе, че разпознаваме лица, като научаваме техните визуални свойства - черти, конфигурация и др., нашето изследване показва, че то включва свързването на образа със знания за него, включително характер, език на тялото, личния ни опит с него и мнението ни за него", каза още той.

Разпознаването на лица е от съществено значение за всекидневния живот и социалните взаимодействия, казват експертите. Когато хората изпитват затруднения, това може да окаже значително влияние върху живота и взаимоотношенията им, като често води до проблеми с психичното здраве и социална тревожност.

Топ 10 любопитни факта за "Игра на тронове"! (СНИМКИ)

Изследователите са избрали да покажат на участниците кадри от "Игра на тронове" заради международната известност на сериала и многото добре развити главни герои.

"Сериалът завладява хората по целия свят със силните си герои и техните дълбоко нюансирани личности", обяснява Кира Ноад, която е част от научния екип, провел изследването. Според нея много предишни изследвания на механизмите в мозъка, които стоят зад разпознаването на образи, са правени в лабораторни условия с двуизмерни статични изображения на лица. "Имахме за цел да създадем формат на изследването, който да прилича повече на реалния живот - да използваме видео, за да покажем сложни сцени с множество хора", казва тя.

Необходими са допълнителни изследвания, за да бъде проучено по-подробно как активността в различните области на мозъка позволява да разпознаваме лица, както и кои фактори могат да нарушат този процес.

Единственият българин от екипа на „Домът на дракона“ Александър Иванчев пред „Телеграф“: Драконите Вагар и Караксес ни бяха най-трудни!

Резултатите от проучването са публикувани в изданието Cerebral Cortex, предаде БТА.