С ветовната здравна организация изчислява, че 5% от възрастните хора в световен мащаб страдат от депресия. 

Според учените спазването на здравословен хранителен режим и избягването на нездравословни храни може да помогне за намаляване на риска от депресивни състояния.

Проучване, публикувано в The Journal of Immunology, разглежда връзката между консумацията на храна с високо съдържание на сол и симптомите на тревожност при мишки.

Установено е, че мишките, които са приемали пресолени манджи, са развили подобни на депресия симптоми и че това вероятно е свързано с индуцираното производство на цитокина IL-17A.

В продължение на 5 до 8 седмици животните са приемали или нормална диета, или такава с прекомерно съдържание на сол. Втората група развила поведение със симптоми на депресия.

Авторите отбелязват, че техните открития „показват, че подобни диети стимулира депресивно-подобно поведение при мишките чрез индуциране на производството на IL-17A“.

Източник: БГНЕС