0

Чувствате се дискомфортно. Всяко влизане в тоалетната се оказва изпитание. Обезбо­ля­ващите не помагат. Дори при добра лична хигиена често пъти остава неприятно усещане, придружено със сърбеж и натрапчивото чувство, че сте мръсен, колкото и да се миете.
 Тези усещания изпитват 80% от нашенците. Толкова са тези, и мъже, и жени, които страдат от онези образувания, така срамни за изричане и още по-неловки за признаване пред доктора. Накратко, това е заболяването, наречено хемороиди.
Те се лекуват бързо, лесно и без остатък само, ако са в начален стадий. У нас хората прибягват до лечението им само когато те станат нетърпими, тъй като се  чувстват неудобно да отидат на лекар. Тогава състоянието е в напреднал стадий, чието лечение


изисква повече упоритост
от страна на пациенти или намесата на хирург.
Има и хора, които съзнават, че хемороидите трябва да се лекуват, но поради срам не ходят на доктор и опитват да направят това сами с препарати от аптеката.
Във всички случаи човек трябва да отиде на специалист. С лечението на хемороиди се занимават проктолозите. Направление за тях се издава от личния лекар.
Признаците са подуване на корема, болки, парене и изпъване в областта на задния проход. Тези усещания подсещат да се направи преглед, тъй като тези симптоми, както и отделянето на кръв могат да означават и полипи  на дебелото черво, цироза на черния дроб, язва или дивертикулоза. Само с помощта на изследвания може да се открие конкретната причина за състоянието. Основната цел на изследванията е да се провери
състоянието
на червата,
за да се изключат други заболявания и да се определи степента на болестта. Едва тогава лечението може да започне.
Причините за появата на хемороиди са разнообразни. Основната е обездвижване, но могат да се получат и при продължителна работа на крака или често вдигане на тежести.  При физически претоварвания налягането във вените се повишава и те губят своята еластичност. Ако работата е в седящо положение, седенето върху стол или кресло е своеобразен топлинен компрес. А топлото и неподвижността предизвикват застой в кръвта. Всички “бели якички” са в рисковата група. Честият запек също предизвиква хемороиди. По своето въздействие той е идентичен с вдигането на тежести, тъй като упражнява огромно напрежение върху вените. Те се притискат и нормалното протичане на кръв е се нарушава. Лютото, пикантните ястия, алкохолът и бременността също са предпоставка за появата им.