0

 

Човек дори да е здрав, трябва да очиства периодично тялото си от токсините. Когато организмът е здрав, той има сили да се детоксикира сам. С възрастта обаче метаболизмът на човек се забавя, а това неизбежно води до задържане на нечистотии в органите и системите на тялото. Обикновено процесът на забавяне започва след 35-годишна възраст. Затова още в тази възраст трябва да вземем мерки. Единият, безотказно работещ начин, за очистване от тялото е заниманието със спорт. Движението, от една страна засилва метаболитните процеси, а от друга с потта се изхвърлят нечистотии. Сауната, финландската, турската или руската баня са отлично средство за бърз детокс. Тъй като обаче живеем в замърсена околна среда, само
сауната не е достатъчна.
  Мръсният въздух, водата, храната – всички те водят до увеличаване стойностите на вредни вещества в организма. Най-тежко замърсителите се отразяват на  белите дробове, червата, черния дроб, бъбреците и лимфната система.
Пределно ясно е, че човек не може да живее в барокамера, но може да прави няколко елементарни неща, чрез които ежедневно да очиства организма си от отровите.


Десетте правила за бърза детоксикация ще ни заредят с енергия, ще направят кожата на лицето ни сияйна, усмивката ведра, а главоболието и безсънието ще бъдат прогонени.
Основното правило е да ядете богати на пектин храни. Такива са ябълките. Пектинът се свързва с токсините в червата и спомага за изхвърлянето им от организма. Той може да бъде приеман и като хранителна добавка.
Пийте прясно изцеден сок всеки ден. Лед, замразени плодове и няколко шепи зеленолистни зеленчуци в блендера са отлична сутрешна и следобедна закуска. За тези, които искат да отслабнат, той може да замести и вечерята стига желаещите да свалят килца, да успеят да устоят на уханията от кухнята.
Пийте по една голяма чаша вода с прясно изцеден половин лимон.  Препоръчва се тя да бъде приемана сутрин, 10-15 минути преди кафето. Лимонът съдържа 20 съединения, които доказано се борят с рака.
Ако имате възможност, яжте боровинки всеки ден или колкото е възможно по-често. Този ароматен горски плод е
богат на антоциани.
Те намаляват възпаленията в тялото и мозъка, както и намаляват алергичните реакции и спомагат за свалянето на излишните килограми.
Дишайте дълбоко, когато сте в парка или сутрин рано на балкона, тогава въздухът е сравнително по-чист. Кислородът убива бактериите и вирусите и изпълва организма с енергия.
Смейте се, усмихвайте се. Не без причина хората са казали, че смехът е най-доброто лекарство. Най-малкото ще намалите стреса, който както е известно, подкопава добрия имунитет.
Яжте куркума всеки ден. Прибавяйте по една малка лъжичка към супи или задушено месо. Можете да я приемате и разбъркана в малко кисело или прясно мляко.
Яжте дневно поне три от тези силни детоксикатори: броколи, чесън, спанак, зеле, боровинки и джинджифил.
 Консумирайте повече плодове и зеленчуци. Те съдържат ензими, които улесняват храносмилането и подобряват абсорбцията на хранителните вещества.
Сменете химичните препарати за почистване на дома с природосъобразни такива. Ако в съдържанието присъстват формалдехид, хлорин, петролни продукти, по-добре изпробвайте старите домашни рецепти със сода, оцет или портокалово масло.
Пийте достатъчно вода, не по-малко от литър-литър и половина на ден, за да може чрез урината да се изхвърлят токсините от тялото ви. Всеки процес в организма зависи от правилната хидратация.
Отделяйте дневно поне по 30 минути за физическо натоварване. Потенето е много добър начин да прочистите тялото си от токсини и дори от тежки метали.