0

Б езплатни прегледи ще се проведат до 24 март в цялата страна, където има тубдиспансери или белодробни отделения в болниците. За тях няма да се изискват направления от личните, те се провеждат в рамките на кампанията „Дни на отворените врати”, организирани всяка година преди световния ден за борба със заболяването. Това съобщиха от Министерството на здравеопазването.

За периода 2009-2016 г. в рамките на годишните кампании са анкетирани за туберкулоза общо 90 117, като от тях с базила на болестта са се оказали 1 002 лица, които са били насочени за лечение, а други 3 461 души бяха открити с латентна туберкулозна инфекция и също са под медицинско наблюдение и профилактика.

Туберкулозата е заболяване, което е една от десетте причини, която води до смърт. През 2015 г. - 10.4 милиона души по света са се разболели от него, а 1,8 милиона са починали. Над 3 милиона не достигат до здравни грижи. Голяма част от тях живеят в света на най-бедните, най-уязвимите общности и се включват в групата на най-уязвимите лица за туберкулоза.

Ликвидирането на епидемията до 2030 г. е сред здравните цели на новоприетите Целите на устойчивото развитие.