0

У ролози от УМБАЛ „Пловдив“ спасиха запушения от голям камък бъбрек на 56-годишна пловдивчанка. Интервенцията, при която  конкрементът бе разбит лазерно по комбиниран метод, бе извършена под ръководството на д-р Васил Павлов, съобщиха от здравното заведение.

Пациентката била приета в клиниката по урология с хидронефроза, причинена от солиден  3,5-сантиметров камък. Пред медиците тя споделила, че преди около 15 години била преглеждана и лекарите й казали, че в легенчето има конкремент с размер около 1 см. „Предварително под ехографски контрол поставихме нефростома /б.а.- специална тръба/, която подсигури ниско налягане в бъбречната кухина по време на интервенцията”, каза д-р Павлов. По думите му операцията била извършена под епидурална анестезия. „През естествените отвори на човешкия организъм проникнахме до кухинната система на бъбрека и със супермодерната комбинирана лазерна апаратура Revolix Duo от последно поколение бе разбит камъкът”, обясни лекарят.

На жената била спестена отворена операция при усложненото състояние на бъбрека. С новия апарат, с който болницата разполага от февруари 2017 г., интервенциите са щадящи за болните – те са безкръвни, не се правят разрези и не водят до загуба на телесни течности. Запазва органите, като не се проявява агресия и спрямо околните тъкани. Подходящ е за лечение на всякакви пациенти, включително и за хора с придружаващи заболявания.