0

Екип от зъболекари, нает от голям производител на захарни изделия да извършва безплатно прегледи на деца и да извършва оценка на риска за кариеси, беше спрян от представители на РЗИ-Стара Загора.

Специалистите били хванати да правят прегледи в основно училище „Кирил Христов“ след сигнал на родители, които останали изненадани от кампанията.

От регионалната здравна инспекция в Града на липите са категорични, че дентистите не са ги уведомили за действията си, липсвало разрешение и от регионалната колегия на БЗС. За случилото се е уведомен регионалният инспекторат на МОНМ.

Екипът е представил на директора на школото Балъкчиев писмо за информирано съгласие, носещо парафа на зам.-министър Мария Гайдарова от 21 февруари т.г.

В него се съобщава, че „Марс инкорпорейтед България“ стартира втори етап от националната си кампания „Мисия подари усмивка“. Тя предвиждала да достигне до 10 000 деца на възраст от 6 до 9 години в 70 града.

Целта била да се установи зъбният статус на малчуганите, за да бъдат информирани родителите. Кампанията била изцяло безплатна за хлапетата, средствата в размер на 102 000 лв били събрани при продажбата на дъвки без захар през 2016 година