0

Л ечебната поморийска кал и морската луга отдавна са признати за уникални природни лекарства. Двата натурални продукта лекуват 99 болести. Калните бани и лугата от незапомнени времена са запазена марка на Поморие, а в последните години станаха причина курортът да бъде сочен все по-често като столицата на спа туризма. В наши дни мистерията около вълшебната поморийска кал е напълно разбулена. Още древните траки установили от опит, че мястото е лечебно. Древните римляни пък, които също са имали шанса да изпитат лековитата сила на калта, са наричали Поморийското езеро „свещено”. В наши дни лиманната кал е призната за изключително ценен природен продукт. Съвременната медицина отдавна е потвърдила откритието на древните, че калолечението има силно противовъзпалително и обезболяващо действие и стимулира метаболитните процеси в организма. Слоят тинеста почва на дъното на лимана лекува всичко – от лумбаго до безплодие, твърдят медиците. Тайната е в лековитите минерали и сярата, които калта съдържа. Всъщност в тинята е скрита цялата Менделеева таблица. Славата на поморийския лиман отдавна е прекосила границите на родината. Туристи от всички краища на света прииждат всяка година в малкото градче, за да търсят цяр за болежките си. Пациентите лекуват в местния санаториум артрози, радикулити, безплодие, парези и дори детска церебрална парализа. Калта е полезна също за бронхити, синузити, гинекологични проблеми и болести на мъжката полова система. С лугата пък се церят псориазис, кожни язви и склеродермити.

След апликиране върху тялото организмът сам изтегля онези минерали и микроелементи, които са дефицитни и от които се нуждае. Взема си толкова, колкото трябва, обясняват рехабилитаторите от поморийския санаториум. След калните бани най-търсени от пациентите са процедурите в джакузи с рапа - вода от Поморийското езеро. Тя има 4 пъти по-високо съдържание на сол от морската вода и се прилага на пациенти с радикулит, увредени междупрешленни дискове и други заболявания на опорно-двигателния апарат. За страдащите от хипотрофия на мускулатурата най-полезен е подводният масаж, който възстановява нарушената двигателна активност. Поморийската кал е лиманна и се образува в продължение на хиляди години. Процесът протича без достъп до кислород, като се разлагат различни видове микроорганизми в намиращите се в лимана растения. Казват, че лечебната сила идва от специален и рядък вид водорасло, което вирее в соленото езеро. Производството е само по 1 милиметър годишно. В края на август и началото на септември, водораслото умира и пада на дъното, а след дълъг период от време то се превръща в лечебна кал. Тя наистина е уникална и освен срещу болежки се използва и за разкрасяване. Изключително полезна е и матерната луга - краен продукт при солодобива. Тя представлява силно концентриран разтвор на различни йони, притежава добро противовъзпалително действие и успешно се използва при проблеми на опорно-двигателния апарат, периферната нервна система, стоматологични заболявания. Особено добри резултати дава луголечението с галваничен ток. Лугофрезата се използва при заболявания на ставите, артроза на гръбначния стълб и под формата на компреси.

През лятото държавният санаториум се пръска по шевовете, защото приема по четири клинични пътеки. Местата са запазени още от ранна пролет. Пациентите с направления по здравна каса се лекуват безплатно, като доплащат само 130 лв. за 7 дни. Срещу тази скромна сума те получават нощувка, храна, медицински прегледи, назначаване на терапия и лечебни процедури. Местата по клинични пътеки са резервирани до края на октомври. За пациентите, които идват по НОИ, доплащането струва 230 лв. за 10 дни. По това перо свободни места няма до края на септември.

Санаториумът работи и със свободен прием. Цените са по-високи, но доста прилични. Нощувката струва от 15 до 25 лв. в стая с две и три легла. Най-скъпо е леглото в апартамент с водно легло, което струва 34 лв. Апликация с кал е от 8 до 10 лв., а за процедури с луга се заплащат 5-6 лв.