0

П риблизително една трета от леглата в ски курортите у нас ще останат свободни през тазгодишния зимен сезон. Това заяви министърът на туризма Христо Проданов по време на изслушване пред Комисията по туризъм. Той определи настоящия сезон като много по-успешен от миналогодишния – нощувките в зимните курорти са скочили близо три пъти.

Приблизително една трета от леглата в ски курортите у нас ще останат свободни през тазгодишния зимен сезон. Това заяви министърът на туризма Христо Проданов по време на изслушване пред Комисията по туризъм. Той определи настоящия сезон като много по-успешен от миналогодишния – нощувките в зимните курорти са скочили близо три пъти.

По време на заседанието Проданов съобщи още, че е провел среща с посланика на България в Румъния относно необходимостта от обособяването на „зелени коридори“ за пътуване на туристи.

„Подели сме стъпки в тази насока, за да може в края на март да имаме подобни споразумения“, поясни той, като допълни, че Министерството на здравеопазването и туристическото ведомство обсмислят и

отпадане на задължителната 72-часова карантина

за български граждани при връщането им в страната от държави, попадащи в тъмночервената зона на световната COVID карта. Според действащите здравни разпоредби те трябваше да изчакат 3 дни след прибирането си и едва тогава да се подложат на PCR тест, с който да се освободят от 10-дневната си карантина. Правилото е валидно и за ваксинирани, и за преболедували туристи. Предложението на туристическото министерство е тестването да може да се извършва веднага, така че на туристите да не им се налага да отсъстват от работа.

Макар двете ведомства да се стараят максимално да улеснят придвижването между България, държави от Европейския съюз и трети страни, заради ниския процент на имунизирани срещу COVID-19 у нас – 30%, България продължава да бъде разглеждана като

несигурна дестинация от повечето чуждестранни туристи.

Сериозен проблем пред сектора се оказва не само липсата на чужденци от ключови пазари, но и недостигът на квалифицирани кадри. Проданов изрази опасенията си, че през предстоящия летен сезон ще има обекти, които няма да отворят именно поради тази причина.

„За съжаление, трябва да привличаме кадри от чужбина, защото нашите няма да стигнат“, коментира той. В тази връзка председателят на комисията Илин Димитров даде пример със специализираните гимназии и колежи по туризъм в Бургас, където в момента се обучават едва 63 души. Междувременно обаче само Слънчев бряг разполага с приблизително 350 000 легла.

В отговор на друг въпрос от парламентарната група на „Има такъв народ“ относно дивото къмпингуване, ресорният министър констатира, че

регистрираните къмпинги у нас са едва 9

в сравнение с Франция, където техният брой достига 8000.

„Проблем е, че нямаме регламентирани места за целта – те трябва да бъдат регистрирани и картографирани, така че любителите на подобен тип туризъм да знаят, че могат да посетят България“, обобщи Проданов.