1

К ръвен маркер издава множествената склероза години преди появата на болестта. Антитела могат да помогнат на специалистите да диагностицират застрашените от развитие на множествена склероза пациенти, съобщи Medical Express, позовавайки се на научно изследване, публикувано в сп. Nature Medicine.

Симптоми 

В един от десет случая на болестта тялото започва да продуцира антитела години преди появата на симптомите на множествена склероза, се казва в резултатите от изследването.
Тези антитела са 100% прогностични за диагнозата. Всеки пациент, който покаже наличието им в кръвта си, ще се разболее. Затова за учените този маркер би могъл да стане основа за кръвен скрийнинг. През последните десетилетия има развитие по отношение на ранното лечение и все по-агресивните медикаменти и нови терапии, каза водещият автор на изследването д-р Майкъл Уилсън, невролог от Калифорнийския университет в Сан Франциско. По-ранната интервенция дава възможност за по-добър живот на пациентите, каза още той.

Имунна система

Смята се, че автоимунните заболявания от типа на множествената склероза са резултат от рядка имунна реакция към обичайни инфекции. При болните от множествена склероза имунната система атакува централната нервна система, разрушавайки миелина.

За настоящото изследване учените са работили с данни от 250 болни пациенти. Кръвните проби, чиито резултати са използвани, са взети както преди, така и след поставянето на диагнозата. Данните са сравнени с проби от здрави хора. Всички участници в изследването са били американски военнослужещи. Кръвните проби са били част от необходимите изследвания за присъединяване към армията на САЩ.

Скок

Изследователите са очаквали "скок" при антителата в периода, когато пациентите започнат да проявяват симптоми на болестта. Всъщност 10% от впоследствие диагностицираните са имали високи нива на антитела в кръвта още преди да развият симптоми. „Представете си да можем да диагностицираме заболяването преди пациентите изобщо да потърсят лекар“, каза неврологът Стивън Хаузър. Това би увеличило шансовете за развитие на медицината в тази насока - от потискане към лечение, казват още специалистите. 

Въведоха ваксина срещу менингит 5 в 1

Нигерия стана първата страна в света, която въведе нова ваксина срещу менингит 5 в 1. Тя предпазва хората от пет щама на менингококовата бактерия, съобщиха от СЗО. Нигерия е една от 26-те хиперендемични страни по отношение на менингит държави в Африка, разположена в района, известен като Африканския менингитен пояс. Миналата година в цяла Африка е отчетен 50% скок на годишните случаи на менингит. За потушаване на смъртоносната епидемия е предприета кампания за ваксинация в периода 25-28 март 2024 г., която първоначално да обхване повече от 1 млн. души на възраст 1-29 години. „Менингитът е стар и смъртоносен враг, но тази нова ваксина има потенциала да промени траекторията на заболяването, да предотврати бъдещи епидемии и да спаси много животи", заяви д-р Тедрос Адханом Гебрейесус, генерален директор на СЗО. "Въвеждането на ваксината в Нигерия ни приближава с още една стъпка към целта ни да премахнем менингита до 2030 г.", добави той. Новата ваксина предлага мощна защита срещу петте основни щама на менингококовите бактерии (A, C, W, Y и X) в един прием. И петте щама причиняват менингит и отравяне на кръвта. Новата ваксина има потенциала да намали значително случаите на менингит и да допринесе за напредъка в борбата със заболяването.