0

Д о 100 000 лева може да падне оценката на двустаен апартамент в София, ако продавачът има спешна нужда от пари. Това коментираха експерти пред „Телеграф“ във връзка с множеството реклами по медии и социални мрежи на фирми, които предлагат покупка на имот и плащане до 24 часа от обявяването му.

ЗА ЖЪЛТИ СТОТИНКИ: Пуснаха ниви на цената на дънки!

Цената, която ще получи собственикът, зависи от няколко фактора като например дали пазарът в района е силен и дали имотът е ликвиден. Това коментира Добромир Ганев, председател на Управителния съвет на Национално сдружение недвижими имоти, пред „Телеграф“. Той посочи, че ако се продава 5-стаен апартамент, сделката става много по-бавно и обезценката може да е по-голяма, отколкото за едностаен, който веднага може да бъде пласиран. Така на практика цената може да падне с 10% до 50% под пазарната, а продавачът може и да не разбере. Ганев даде за пример частните съдебни изпълнители, които продават на търг имоти. При тях, ако на търга не се появи кандидат-купувач, на следващия цената се намалява с 20%. На пазара няма такива правила, но когато има спешна необходимост от пари, оценката може да ощети значително купувача. 

КОЙ ВЗЕЛ – ВЗЕЛ: Променят условията за ипотечните кредити! (ВИДЕО)

Оферти 

В последната година се появиха много фирми, които предлагат услугата за спешна продажба на имот. Рекламират се с пестене на време и спокойствие, изготвяне на оферта в рамките на няколко часа след огледа и получаване на сумата веднага. Предлагат и пълно решаване на всички документални проблеми за имота. Гарантират, че ще го купят независимо от състоянието му. Някои брокери прилагат и пазарни трикове, като уверяват продавачите, че най-изгодно и бързо се продава имот през първата половина на месец май. В рекламите си те описват, че дори се постига между 4 и 7% по-висока цена от средната.

Причини 

При продажбата или покупката на имот бързината не е фактор, който трябва да стои на преден план, обясни Ганев. Трябва да се обмисли цялата процедура, да се предвидят всички рискове, да се види сделката от финансова гледна точка. Бързата продажба е решение тогава, когато има нужда от средствата заради здравословен проблем, пътуване в чужбина или пари за бизнеса. Обичайно продажбата на имот трае около месец при по активните пазари и стига до 3 месеца за места, където търсенето и предлагането не е толкова голямо. Това зависи от развитието на ситуацията и не би трябвало да се изисква и вменява, че покупко-продажбата трябва да се случва в рамките на една седмица или 10 дни. 

ЕВРОПЕЙСКА КЛАСАЦИЯ: София е на 101-во място по цена на жилищата!

Даниела Грозева, която е председател на сдружението в София, пък заяви, че който продава имот, трябва да излезе подготвен на този пазар. Например, ако си купувач, трябва да си определиш какъв ти е кредитният рейтинг, ако ще купуваш с кредит. Също така трябва да се знае, ако има някакъв проблем, дали може да се реши. Ако е крива стената или плочки, може да се отстрани. Но може и средата в квартала да е проблемна и да създаде неприятни ситуации. Моят съвет е да се обръщат специално към брокери, които работят с жилищни имоти на територията на съответното населено място, където искат да купуват имот. Брокерите, които се занимават с продажби в района, имат визия какво се случва.

Избираме апартамент след 5 огледа 

Препоръчително е да се видят около 5 имота физически, за  да се направи избор. Това коментира Даниела Гроздева. Ако се разгледат повече от 6-8 имота, купувачите често се объркват и рискуват да вземат неправилни решения. Затова е важно да се работи с брокер, който да води процеса и да представя само оферти, отговарящи на първоначалните критерии на купувача. Продължителността на престоя на един имот на пазара зависи от цената и мотивацията на собственика. Обикновено най-добрите оферти се получават в рамките на първите две седмици след обявяването на имота. Ако в този период няма интерес, вероятно имотът е надценен или има проблеми с документи или сграда.

Скочиха двойно за 13 години 

Цените на жилищата са се увеличили повече от два пъти в 9 страни от ЕС, включително и България от 2010 г. към момента. Това сочат данни на Европейската статистическа служба Евростат. При сравняване на второто тримесечие на 2024 г. с 2010 г. сред страните от ЕС, за които има данни, цените на жилищата са се увеличили повече от наемите в 20 държави. Повишение повече от три пъти се отчита в Естония и Унгария,  повече от два пъти в Литва, Латвия, Чехия, Австрия, Португалия, Люксембург и България. Цените на жилищата не се променят в Кипър, докато в Италия е отчетен спад (-5%). За същия период наемите са се повишили в 26 страни от ЕС, като най-голям ръст са регистрирани в Естония, Литва, Ирландия  и Унгария. Единственото намаление на цените на наемите е регистрирано в Гърция (-18%).