0

И мотите са най-недостъпни за софиянци.

Въпреки че жителите на столицата са начело по високи заплати в цялата страна, те трябва да отделят около 100 средни месечни възнаграждения, за да си купят двустаен апартамент.

Според последните данни на Националния статистически институт средната заплата в София през декември удари вече 2700 лева. Това прави 1380 евро. А средната цена на квадратен метър жилищна площ в столицата е 1800 евро, показват данните на агенцията за недвижими имоти ARCO REAL ESTATE, предоставени на „Телеграф“. Това означава, че с една средна заплата софиянецът може да си купи 0,77 кв. м. В момента обзаведен двустаен апартамент от около 60 кв. м в столицата струва към 140 000 евро. За закупуването на този имот са необходими 101 средни софийски заплати. За тристаен апартамент с две спални от около 100-120 кв. м са нужни към 200 000 евро. Това означава, че за да си позволи такова жилище, средният софиянец ще трябва да отдели 145 заплати.

Градове

Жилищата са значително по-достъпни за жителите на останалите големи градове в страната. По последни данни на НСИ средната заплата в Пловдив е 1670 лева, или 854 евро. Един квадратен метър жилищна площ под тепетата пък струва средно 1100 евро. Така за един двустаен апартамент с една спалня от 60 кв. м на цена 70 000 евро средният пловдивчанин трябва да отдели 82 заплати. Ако пък иска да си купи тристаен с две спални, купувачът е нужно да даде около 120 000 евро, или около 141 свои заплати.

Още по-достъпни са жилищата по морето, където средната цена на ваканционните имоти достига 900-950 евро на квадрат. Двустайните вървят около 55 000 евро, а тристайните са по 100 000 евро.

Средният жител на Бургас получава 1512 лева месечно, или 773 евро. На него ще са му нужни 71 средни заплати, за да си купи двустаен апартамент, и 130 заплати, за да се снабди с тристаен.

Още по-добре са във Варна, където възнагражденията са и по-високи, достигайки през декември до 1750 лева, или 895 евро. Така средният варненец ще може да се обзаведе с апартамент с една спалня срещу 61 свои средни заплати. А ако иска тристаен, ще трябва да отдели 112 месечни възнаграждения.

Тенденция

Новата тенденция на пазара на недвижими имоти е, че хората все повече търсят обзаведени апартаменти и са доста предпазливи спрямо имотите на зелено. Това каза пред „Телеграф“ Иван Козаров - управляващ директор на ARCO REAL ESTATE. Напоследък има успокояване на цените, пазарът се охлажда и Агенцията по вписванията отчита по-малък брой сделки за последното тримесечие на 2022 г. Цените обаче категорично не вървят надолу, а последните шест месеца си стоят на приблизително едни и същи нива.

Охлаждането се дължи на предпазливостта на купувачите заради очакванията за промяна в посока нагоре на лихвения процент по ипотечното кредитиране. Подобна промяна обаче още не е настъпила и средните лихви си стоят на ниво 2,5-2,8%. Хората обаче са по-предпазливи, защото още нямат яснота с колко може да им се вдигне месечната вноска по кредита.

Другата тенденция, която обаче започна още с настъпването на пандемията и първия локдаун, е хората да се ориентират към по-големи апартаменти заради хоум офиса. Хората искат допълнителна стая, кабинет или офис кът, за да могат спокойно да работят от дома си.

Климатик

Заради драстичното поскъпване на парното пък все повече се търсят жилища с климатик, тъй като отоплението с ток стана далеч по-изгодно от централното отопление. Въпреки това жилищата с ТЕЦ традиционно си остават предпочитани.

След земетресението в Турция отделни собственици на панелки започват да предприемат действия в посока да си продадат панелния апартамент и да си закупят жилище в нова кооперация. Това обаче са единични случаи, които не се отчитат статистически. Все още купувачите не поставят условие, че ще си купят съответния имот, ако им се докаже, че той отговаря на определена сеизмична безопасност, обясни Иван Козаров.

По думите му старото и новото строителство са различни сегменти, всеки от които си има своите привърженици.

„Младост“ и южните райони най-предпочитани

„Младост“ и южните райони, където има най-активно строителство в последните 10 г., са най-търсени за покупка на апартамент, обясни Иван Козаров. Традиционно има интерес и към централните райони, по-малък е интересът към западните.

Основните фактори, които влияят на решението за покупка, са локацията, инфраструктурата в района, качеството и видът на сградата, възможностите за паркиране, видът на отоплението, разпределението, функционалността, изложението и състоянието на имота. Метрото продължава да е фактор и навсякъде, където се пуска нова метростанция, има засилен интерес от купувачите.