0

Г ражданският съвет към ВСС се противопоставя на приемането на проекта на Закона изменение и допълнение на Закона за съдебната власт, в частта за специализираното правосъдие. Това становище бе прието на форума „Специализираното наказателно правосъдие в България 2022 г. – обществен дебат за реформа“, проведен съвместно със Съвета за партньорство към ВСС, с участие на представители на специализираните съдилища и прокуратури, съобщиха от ВСС.

Гражданският съвет към ВСС се противопоставя на приемането на проекта на Закона изменение и допълнение на Закона за съдебната власт, в частта за специализираното правосъдие. Това становище бе прието на форума „Специализираното наказателно правосъдие в България 2022 г. – обществен дебат за реформа“, проведен съвместно със Съвета за партньорство към ВСС, с участие на представители на специализираните съдилища и прокуратури, съобщиха от ВСС.

Сред гостите бяха Георги Ушев – председател на Апелативния специализиран наказателен съд, Галя Георгиева – съдия в Апелативния специализиран наказателен съд и член на ВСС в периода 2012 – 2017 г., Мариета Райкова - председател на Специализирания наказателен съд, Пламен Панайотов – заместник-председател на СНС, Ивайло Ангелов – административен ръководител на Апелативна специализирана прокуратура, Валентина Маджарова – административен ръководител на Специализираната прокуратура, и други.

След продължила 4 часа дискусия Гражданският съвет към ВСС реши да предложи на компетентните да сезират Конституционния съд субекти, да отправят запитване, относно правомощията на обикновено народно събрание да закрива органи на съдебната власт, като за този период се стопира разглеждането на Законопроекта по отношение на специализираните съдилища и прокуратури.

В решението на Гражданския съвет се посочва също, че представените от Министерството на правосъдието Мотиви и оценката за въздействие на Законопроекта, не почиват на задълбочено и безпристрастно изследване на специализираното правосъдие, и не отразяват реално неговото състояние и дейност.

Гражданският съвет отправи препоръка към органите на специализираното правосъдие за целенасочена медийна политика за представяне на резултатите и спецификата на тяхната дейност и разясняване на евентуалните последици от тяхното закриване.

В хода на обсъждането стана ясно, че данни в Мотивите и оценката за въздействие на Законопроекта не съответстват на реалните резултати на органите на специализираното правосъдие и манипулативно са изнесени констатации на Европейските институции за тяхната работа. Посочено бе, че не са известни авторите на проекта на ЗИД на ЗСВ, че на сайта за публично обсъждане на Министерството на правосъдието избирателно са публикувани представените становища, и е приложен различен подход на съгласувателна процедура спрямо други законопроекти, засягащи съдебната власт. Подчертано бе, че идеята на Законопроекта се противопоставя на европейската тенденция за специализация в правосъдието, както и не отчита ефекта по отношение на издадените специални разузнавателни средства. Изразено бе опасение, че ще се върнат нормативният режим и нивото за противодействие на организираната престъпност отпреди създаването на органите на специализираното правосъдие през 2012 г., които мониторингът на Европейската комисия определи като неефективни.