0

С девет гласа "за", пет "въздържал се" и нито един "против" депутатите от парламентарната комисия по околна среда и водите приеха на първо четене промени в Закона за опазване на околната среда, внесени от Министерския съвет.

С девет гласа "за", пет "въздържал се" и нито един "против" депутатите от парламентарната комисия по околна среда и водите приеха на първо четене промени в Закона за опазване на околната среда, внесени от Министерския съвет.

С измененията се транспонират разпоредби от три европейски директиви. С това се цели отпадането на част от наказателните процедури в сферата на екологията. Към момента срещу страната има общо 16 наказателни процедури. Става въпрос за директивите за оценка на въздействието върху околната среда на публични и частни проекти върху околната среда, за контрола на опасностите от големи аварии, които включват опасни вещества и относно емисиите от промишлеността.

В мотивите към законопроекта е записано, че промените се налагат и заради необходимостта от регламентиране на преустановяването след 31 декември 2025 г. на отговорността на държавата за отстраняване на нанесени щети върху околната среда, настъпили от минали действия или бездействия, при приватизация. В законопроекта е заложено и разделяне на функциите на отделните администрации в състава на екоминистерството, касаещи политиките по предотвратяване на големи аварии и по комплексно предотвратяване и контрол на замърсяването.

По време на представянето на законопроекта зам.-министърът на околната среда и водите Николай Сиджимов посочи, че подобни промени са искани от министерството още по време на 44-ото Народно събрание. Предложенията сега са с известни корекции. Максимално бързото приемане на законопроекта от сегашния парламент е важно, за да избегнем финансови санкции срещу страната, обясни той.

С приемането на промените се цели и гарантиране на участието на обществеността при изготвянето на определени планове и програми, отнасящи се до околната среда. Дебатът се фокусира върху обжалването на инфраструктурни проекти.

"Целта с промените е да се "възстанови гражданското право", каза Александър Дунчев, депутат от "Продължаваме Промяната". Той коментира, че депутатите трябва да анализират колко струва на екологичните неправителствени организации да обжалват дадена процедура, защото, по думите му, да бориш актове на държавата е трудно от финансова гледна точка.

Ерджан Ебатин от ДПС наблегна на необходимостта да не се прави отстъпление от проектите от национално значение, които чакат и оценка от структурите на МОСВ. Стефан Шилев от ГЕРБ-СДС коментира, че някои текстове в законопроекта не са в полза за бизнеса. А депутатът от "БСП за България" Емил Георгиев посочи, че най-важното е да се защити интересът на околната среда, както и да се гарантира правото на гражданите да имат инициативата за това.